Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

22

Natisni članek

Zakon o dolgotrajni oskrbi stanovanjska politika stanovanje starejši minister

Petek, 13. 1. 2023, 10.39

1 leto, 3 mesece

Obljuba bodočega ministra: Prihodnje leto tisoč stanovanj, do konca mandata dva tisoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

22

Simon Maljevac | "Prihodnost bo solidarna ali pa je ne bo," je predstavitev končal Maljevac. | Foto STA

"Prihodnost bo solidarna ali pa je ne bo," je predstavitev končal Maljevac.

Foto: STA

Pred pristojnim odborom DZ se danes predstavlja tudi kandidat za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Hrbtenico javnega stanovanjskega sistema vidi v stanovanjskih skladih. Za gradnjo solidarne družbe je treba vzpostaviti močno in javno mrežo storitev dolgotrajne oskrbe, spodbujali bodo tudi lastništvo zaposlenih v podjetjih, je dejal. Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je njegovo predstavitev ocenilo kot ustrezno. 

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je danes predstavitev kandidata za ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca ocenil kot ustrezno. Za je glasovalo devet članov odbora, proti pa jih je bilo pet.

Maljevac, ki od nastopa aktualne vlade deluje kot državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je v svoji predstavitvi pred pristojnim odborom DZ poudaril, da je vlada z ustanovitvijo ministrstva za solidarno prihodnost dala jasno sporočilo, da je treba v ospredje politik postaviti tri teme, ki so bile v preteklosti zanemarjene, in sicer stanovanjsko politiko, dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo.

Na področju stanovanjske politike je treba razviti in okrepiti mrežo javnih najemnih stanovanj, ki bodo dostopna, kakovostna in varna, saj trg tega ne zagotavlja, je pojasnil. Politike na tem področju po njegovih besedah niso bile razvojno usmerjene, še redkeje pa podprte z ustreznimi finančnimi viri. Opozoril je tudi, da se nacionalni program na tem področju ni izvajal.

V prihodnjem letu bodo zagotovili tisoč stanovanj, do konca mandata pa dva tisoč

Kot je napovedal, bodo v okviru novega ministrstva do konca mandata oblikovali stabilen in robusten sistem, ki bo v prihodnjem letu lahko zagotovil tisoč stanovanj, do konca mandata pa dva tisoč stanovanj letno, je dejal Maljevac. Zavezal se je tudi, da bodo pred iztekom nacionalnega stanovanjskega programa leta 2025 pripravili novega.

Še letos bodo po njegovih napovedih pripravili ukrepe na področju kratkoročnega turističnega oddajanja stanovanj, ki je vplivalo na dvig cen in manjšanje ponudbe najemnih stanovanj predvsem v mestih. Do konca mandata bodo uredili področje minimalne dolžine najemne pogodbe, regulacije najemnin in učinkovitejšega reševanja sporov, je dodal.

Napovedal je spremembe sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi 

Na področju dolgotrajne oskrbe so po njegovih besedah ključne sistemske rešitve na ravni države. Napovedal je spremembe sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, češ da je ta neizvedljiv, predvsem zaradi nejasno določenih splošnih pogojev za pridobitev pravice do dolgotrajne oskrbe. S prenovo zakona morajo po njegovih besedah zagotoviti tudi širši nabor kadra za izvajanje dolgotrajne oskrbe in drugače opredeliti storitve.

Napovedal je tudi zagotovitev dodatnega financiranja dolgotrajne oskrbe in vzpostavitev informacijskega sistema. Kot je poudaril, je nujna krepitev javne mreže dolgotrajne oskrbe s ciljem zagotavljanja storitev vsem državljanom, predvsem pa je treba zagotoviti starejšim, da ostanejo čim dlje doma.

Na področju ekonomske demokracije je po njegovih besedah cilj vključevati državljane v proces sprejemanja odločitev s spodbujanjem lastništva zaposlenih. Podjetja v lasti zaposlenih so bolj družbeno odgovorna, bolj vključujoča, bolj trajnostna in bolj učinkovita, je dejal.

Kot je pojasnil, pri tem ne bo obveze, ampak želijo s sprejetjem ustrezne zakonodaje in ustanovitvijo podpornih institucij omogočiti porazdelitev lastništva kapitala in odločitvenih pravic v tistih podjetjih, ki bodo to prepoznala kot dodano vrednost zase in za svoje zaposlene.

"Prihodnost bo solidarna ali pa je ne bo," je predstavitev končal Maljevac.

za proti
Novice Med Koprom in Ribnico
ZZZS. Kartica zavarovanja.
Novice ZZZS: Nujna je vsebinska prenova ali nov zakon o dolgotrajni oskrbi
Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Luka Mesec o novem ministrstvu za solidarno prihodnost
Za javni RTV.
Novice Veljati začele na referendumu potrjene spremembe
Ne spreglejte