Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
20.18

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

13

Natisni članek

Pen klub

Petek, 8. 7. 2016, 20.18

7 let, 9 mesecev

Objavljena peticija, naj Flisar zaradi seksističnih izjav odstopi kot predsednik PEN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

13

Evald Flisar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Na spletnem portalu Airbeletrina je objavljena peticija, s katero podpisniki Evalda Flisarja pozivajo k odstopu s položaja predsednika slovenskega centra PEN. Očitajo mu "nedopustno, seksistično obnašanje", o čemer, kot so zapisali, priča članek, objavljen na spletni strani Radia Študent.

Omenjeni članek je bil na spletni strani Radia Študent objavljen v četrtek. Iz korespondence, ki je bila objavljena, je razvidno, da je Flisar slovenski kritičarki med drugim napisal: "Ti si pa lepa in seksi in samozavestna, vse, kar človek pričakuje od perspektivne intelektualke, kritičarke, avtorice in bogve kaj še vse."

Podpisniki peticije menijo, da si Flisar kot predsednik slovenskega centra PEN, dela mednarodnega združenja PEN, ki se v svoji ustanovni listini zavzema za odpravljanje rasnega, razrednega in narodnega sovraštva, ne bi smel dovoliti nikakršnega šovinizma – rasnega, razrednega ali spolnega. S tovrstnim delovanjem po njihovem prepričanju diskreditira celotno združenje PEN, katerega del je tudi ženski odbor Mira, ki si prizadeva za intenzivnejšo prisotnost žensk v javnem prostoru, povečanje njihovega ugleda in zastopanosti v različnih javnih institucijah.

Med podpisniki peticije so tudi Manca G. Renko, Aljoša Harlamov in Katja Perat z AirBeletrine, Maca Jogan, Marta Verginella, Katarina Marinčič, Marko Marinčič, Miha Mazzini, Boris Vezjak, Suzana Tratnik, Mitja Čander, Gabriela Babnik, Luka Mesec, Orlando Uršič, Simon Kardum, Nataša Briški z Metine liste, Evropska ženska mreža in Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk.

Flisar: Poskušajo ustvariti napačen vtis

Flisar je v odzivu zapisal, da gonja, ki jo je proti njemu s pomočjo Radia Študent sprožila Anja Radaljac, potrebuje ozadje, saj po njegovih besedah selektivno izbrani citati v omenjenem članku "poskušajo ustvariti napačen vtis".

Peticija Air Beletrine z zahtevo za njegov odstop s položaja predsednika PEN pa je po njegovih besedah "samo še en primer deplasiranega besa, ki ga nekdo usmerja, poganja pa ga nepoznavanje celote mojega dopisovanja z Ano Radaljac, ki sem ji preprosto hotel pomagati, to je vse".

Ne spreglejte