Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
4.01

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Natisni članek

promet promet avtomobil kazen

Sreda, 24. 2. 2021, 4.01

3 leta, 2 meseca

Obetajo se nižje kazni za prometne prekrške #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Kmalu bomo, kot vse kaže, dobili nove kazni za prometne prekrške. Po dolgih letih višanja glob nas tokrat za prehitro vožnjo čakajo občutno, tudi do pol nižje kazni, višje bodo le globe za uporabo mobilnih telefonov. Predlog, ki je na poti pred poslance, predvideva tudi zavijanje v desno pri rdeči luči. Če boste v naselju peljali od 20 do 30 kilometrov na uro več, kot je to dovoljeno, boste namesto 500 plačali le 250 evrov. 

Policija
Avtomoto Izmikanje nadzoru: 193 voznikov kar mimo, eden celo vzvratno

Štiri ure, enajst lokacij, 1.482 voznikov, ki uporabljajo mobilni telefon. To je rezultat najnovejše raziskave Agencije za varnost prometa, ki so jo izpeljali v okviru akcije Varno brez telefona. "Se pojavljajo tudi nezgode, zato dvigujemo globe. Za nedovoljeno uporabo telefona bo kazen povišana z 120 na 250 evrov in tri kazenske točke," je za oddajo Planet 18 pojasnil Aleš Mihelič, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo.

Denarna kazen za uporabo mobilnega telefona bo veljala tudi za voznike električnih skirojev. "Težava je tudi pri pešcih, kolesarjih in voznikih elektronskih skirojev. Mogoče je tu še največja težava," pa tako pojasnjuje Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS. "Vemo, da tudi ta vozila dosegajo neke hitrosti," dodaja Mihelič. To pa je tudi edina točka v predlogu spremembe zakona, ki predvideva zvišanje kazni. 

Kolikšne bodo od zdaj naprej kazni?

Če boste na območju za pešce hitrost prekoračili za 20 do 30 kilometrov na uro, ne boste več plačali tisoč evrov, ampak po novem le polovico, torej 500. Vam bodo pa pribili dodatni 2 kazenski točki. Razpolovile se bodo tudi kazni v naselju, za enako prekoračitev kot prej boste imeli v denarnici ne 500, ampak 250 evrov manj. Skoraj enako stroge ostajajo kazni na avtocestah in hitrih cestah, kjer se v povprečju znižujejo za približno 20 odstotkov.

Telefoniranje vožnja | Foto: Reuters Foto: Reuters Kot poudarja Mihelič, ne gre za jemanje denarja ljudem. Gre za to, da dosegajo svoj namen. Kostanjšek na drugi strani ocenjuje, da občutnega vpliva na spremembe ne bo. "Morda bo kakšen doprinos pri uporabi telefona," pravi. 

Sprememba predvideva večji nadzor, ki ga bodo izvajali tudi s pomočjo avtocestne policije. Večji nadzor bo verjetno prinesel večje število kazni, ki bodo nižje. Kot pojasnjuje Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije, so v lanskem letu zabeležili dobrih 116 tisoč ugotovljenih kršitev zaradi prekoračene hitrosti in 36 tisoč kršitev zaradi nepravilne uporabe mobilnega telefona.

Kar je, v primerjavi s prejšnjima letoma, zaskrbljujoče: število ugotovljenih kršitev predpisane hitrosti se je v dveh letih povečalo za skoraj 23 tisoč, zaradi mobilnih telefonov pa za dobrih 14 tisoč. Kapun meni, da je ugotavljanje kršitev povezano tudi s tehničnimi sredstvi in nadzorom, ki ga vsako leto na tem področju krepijo.

Poleg spremembe višine kazni predlog vključuje še druge pomembne spremembe. "Uvajamo tudi novo pravilo, možnost zavijanja desno pri rdeči luči na semaforju, ko to razmere dopuščajo. Dopuščamo testiranje avtonomnih vozil," je še povedal državni sekretar Mihelič. Državni zbor bo predlog spremembe zakona predvidoma obravnaval še pred poletjem.

Avtomoto Zdrs zaradi vode? Domislili so se nove rešitve. #video
Ne spreglejte