SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obeležili spomin na strmoglavljenega pilota Tonija Mrlaka

3

termometer

V Ljubljani so obeležili spomin na Tonija Mrlaka, ki je s helikopterjem strmoglavil v vojni za Slovenijo.

Slovesnost v spomin na Tonija Mrlaka je priredilo ljubljansko združenje veteranov vojne za Slovenijo skupaj z Mestno občino Ljubljana in Policijskim veteranskim društvom Sever Ljubljana v Rožni dolini v Ljubljani. Organizatorji želijo, da bi slovesnost in spominski pohod postala tradicionalna.

Pred spominsko slovesnostjo pri spomeniku v Rožni dolini je dopoldne potekal tudi prvi Pohod v spomin na Tonija Mrlaka iz območij nekdanjih petih ljubljanskih občin do spomenika.

Dogodek bodo pripravili vsako leto Kot je po slovesnosti dejal predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana Dušan Presetnik, je namen dogodka med drugim tudi ta, da "naša mlajša generacija spozna, da sama osamosvojitev ni bila tako enostavna, da so bile v naši sredi tudi žrtve". Dogodek bodo, kot napoveduje Presetnik, pripravili vsako leto, in računajo, da bo pohodnikov vsako leto več.

Spomin na tragičen dogodek pilota Mrlaka pred 21 leti so na tovrsten način obeležili prvič. "Pravijo, da nikoli ni prepozno," je dejal Presetnik. Kot dodaja, je od takrat minilo precej časa, a so se z vodstvom organizacije ob prevzemu mandata odločili, da ta dogodek "spravijo k življenju".

"Šlo je za sestrelitev helikopterja zaradi napake oziroma velike pomote" Zbrane na današnji slovesnosti je nagovoril tudi ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Tragičen dogodek 27. junija 1991, v začetku desetdnevne slovenske osamosvojitvene vojne, je Čerin označil kot simbolen. "Šlo je za sestrelitev helikopterja zaradi napake oziroma velike pomote. Zaradi takih napak se lahko tudi izgubljajo vojne," je dejal Čerin. Kot dodaja, na srečo takrat nismo izgubili vojne, a družina Mrlak je izgubila svojega člana.

Nekateri člani Mrlakove družine so se tudi udeležili današnje slovesnosti. Po slovesnosti s položitvijo vencev ob pomniku so v Muzeju novejše zgodovine članom Mrlakove družine ter drugim posameznikom, predstavnikom povabljenih združenj, Mestni občini Ljubljana in predstavnikom Slovenske vojske podelili plakete Pohoda v spomin na Tonija Mrlaka.

Upravljal helikopter JLA, ki ni bil oborožen Pilot Mrlak je ob sestrelitvi upravljal helikopter JLA, ki ni bil oborožen. Že nekaj časa je namreč sodeloval s Teritorialno obrambo in se pripravljal na prestop na slovensko stran. Nekaj let po njegovi smrti je, kot je pred časom poročal POP TV, tudi obrambno ministrstvo potrdilo, da je Mrlak, čeprav so ga teritorialci sestrelili v helikopterju JLA, delal za slovensko stran.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin