SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Občinski svetniki soglasno podprli Krajinski park Debeli rtič

0,10

termometer

Debeli rtič
Foto: Ana Kovač

Ankaranski svetniki so soglasno podprli ustanovitev Krajinskega parka Debeli rtič, ki bo obsegal polotok med zalivoma Valdoltra in Sv. Jernej v mejah občine Ankaran, zaliv Sv. Jerneja ter 250 do 450 metrov širok pas morja med omenjenima zalivoma. Upravljanje in nadzor parka bo z odlokom, ki mu je nasprotovala civilna iniciativa, prevzela občina.

Na Občini Ankaran so izpostavili, da je območje Debelega rtiča eno od redkih še vedno naravno ohranjenih delov slovenske obale z značilnim flišnim klifom, morskim obrežjem ter skladi podvodnega grebena. Leta 1991 je bilo ožje območje s flišnim klifom in abrazijskim spodmolom razglašeno za naravni spomenik, s soglasno podporo občinskih svetnikov pa je za krajinski park razglašeno širše območje Debelega rtiča.

Območje glede na naravne značilnosti razdeljeno na tri dele

Območje je razdeljeno v tri varstvena območja glede na naravne značilnosti, ogroženost rastlinskih in živalskih vrst ter obstoječo rabo in urbaniziranost, so pojasnili na občini. Prvo varstveno območje obsega kopno in morje z obrežjem na skrajnem delu rta, zgornji rob klifa ter 250 do 450 metrov širok pas obalnega morja s podvodnim grebenom.

V drugo varstveno območje sodijo gozdna maska v zaledju zaliva Sv. Jerneja ter območji naravno ohranjenega morja in morskega obrežja. Tretje, z najmanj strogim režimom, zajema urbanizirane dele narave in kopnega, sleme polotoka s kmetijskimi površinami in posameznimi poselitvenimi enotami ter dele obalnega morja in obrežja.

Župan Gregor Strmčnik je prepričan, da bo Slovenija tudi s tovrstnimi ukrepi še naprej ostala eno biotsko najbolj raznovrstnih območij v Evropi in svetu, kar ima poseben pomen za prihodnje generacije. Župan Gregor Strmčnik je prepričan, da bo Slovenija tudi s tovrstnimi ukrepi še naprej ostala eno biotsko najbolj raznovrstnih območij v Evropi in svetu, kar ima poseben pomen za prihodnje generacije. Foto: Ana Kovač

Civilna iniciativa: Krajinski park bo pretirano omejil razvoj občine

Na občini so še zapisali, da so v javnih razpravah izmenjali stališča z vsemi deležniki. Ti so v ustanovitvi parka po navedbah občine prepoznali priložnosti za vzdržen razvoj, ohranitev kakovosti naravnega okolja in trženje produktov in storitev z višjo dodano vrednostjo.

Z načrti občine se medtem ni strinjala Iniciativa za prihodnost Ankarana. Po poročanju Primorskih novic je civilna iniciativa s predlogom, pod katerega se posamezniki niso podpisali samo kot krajani, temveč kot politične osebe, vodje lokalnih izpostav strank SMC, SD in DeSUS, svetnike pozvala k zavrnitvi odloka o ustanovitvi parka. Opozorili so, da bo krajinski park Debeli rtič pretirano omejil bodoči razvoj občine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin