SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob Sotli shod proti žici: "Spomenik nesposobnosti"

0

termometer

Ljudska iniciativa Vajerles je organizirala pohod ob žični ograji ob Sotli, s katerim so izrazili nezadovoljstvo in nestrinjanje s postavitvijo žičnate ograje na meji.

Po ocenah organizatorjev se je pohoda udeležilo okoli 60 ljudi iz Slovenije kot Hrvaške, sklenili pa so ga z umetniško točko, v kateri so uprizorili "hrup žice".

"Spomenik nesposobnosti slovenske diplomacije" Pohodniki so se zbrali ob 9. uri ob reki Sotli v Podčetrtku. Po mnenju Andreja Černelča iz Vajerlesa, je žica "en ogromen spomenik nesposobnosti slovenske diplomacije, da se stvari ureja na bolj premišljene in manj škodljive načine".

Tako ne soglašajo s tem, da politika pred postavitvijo ograje na meji prej ni vprašala državljanov, kakšno je njihovo mnenje. Takšen poseg se mu zdi kot vojaška akcija, sprašuje se pa tudi, ali slovenska država tudi z vojaškimi silami sodeluje v nekaterih kriznih žariščih, od koder so begunci, zaradi katerih je bila postavljena ograja.

Ograja povzroča nemalo težav tudi domačinom, ki jim otežuje dostop do kmetijskih zemljišč. Sprašujejo se, kako bodo gradili nasipe v primeru poplavljanja Sotle. Zaskrbljeni so tudi zaradi živali, ki so doslej redno prečkale reko.

V Slovenijo do 18. ure vstopilo 2125 migrantov V Slovenijo je medtem do 18. ure vstopilo 2125 migrantov, državo pa jih je zapustilo 2374, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Sicer je od 16. oktobra letos v Slovenijo vstopilo skupaj že 365.334 migrantov, državo pa jih je zapustilo 350.436.

V sprejemnem centru Dobova Livarna je bilo ob 18. uri 1127 migrantov, v postojnskem centru za tujce pa jih je nastanjenih 36, so še pojasnili na GPU.

Češki predsednik begunski val označil za organizirano invazijo Češki predsednik Miloš Zeman pa je v božični poslanci Čehom v soboto dejal, da je begunski val v Evropo "organizirana invazija". Po njegovem prepričanju bi morali mladi moški iz Sirije in Iraka, namesto da bežijo, prijeti za orožje ter se začeti bojevati proti skrajni Islamski državi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin