Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
15.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mladi alkohol

Sreda, 3. 9. 2014, 15.31

7 let, 12 mesecev

Ob koncih tedna na urgenci sprejmejo vse več alkoholiziranih mladostnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pretekli konec tedna so na ljubljanski pediatrični kliniki sprejeli sedem alkoholiziranih mladoletnikov, zato želijo javnost opozoriti, da naj bodo mladi pri uživanju alkohola bolj previdni.

V času različnih kulturno-glasbenih množičnih prireditev za mlade se pogosto dogaja, da je zaradi zastrupitve z alkoholom potrebna hospitalizacija. Pretekli konec tedna so na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana sprejeli sedem alkoholiziranih mladoletnikov, zato želijo javnost v času zabav, ki bodo tudi ta konec tedna, ponovno opozoriti, da naj bodo mladi pri uživanju alkohola previdni.

Na ljubljanski urgenci vsako leto sprejmejo 27 resneje ogroženih pacientov Z zapleti zaradi alkoholizma se srečujejo praktično vse leto tudi na Internistični prvi pomoči in v Centru za zastrupitve Interne klinike, pa tudi na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. V enem letu na internistični urgenci sprejmejo 27 pacientov, ki so resneje ogroženi zaradi alkoholiziranosti. Opazujejo jih v 24-urni bolnišnici, naslednji dan pa jih, če ni dodatnih zapletov, odpustijo v domačo oskrbo. V 24-urno bolnišnico sprejmejo praviloma tiste paciente, ki poleg alkohola zaužijejo tudi zdravila ali druge substance, zato je potrebno zdravniško opazovanje. V letu 2014 so na pediatrični kliniki sprejeli skupno 45 alkoholiziranih mladoletnikov, sporočajo iz službe za odnose z javnostmi.

Po splošnih ocenah približno tretjina opitih ne poišče ali ne potrebuje zdravniške pomoči, tretjino zastrupljencev obravnava ambulantno, tretjino pa v bolnišnicah. Vzroki za sprejem v bolnišnico so lahko huda motnja zavesti, kombinirana zastrupitev alkohola z drogami in psihoaktivnimi zdravili, poškodba ali sum na poškodbo glave ter zapleti zastrupitve, kot so aspiracijska pljučnica, vnetje trebušne slinavke, krvavitev iz prebavne cevi, podhladitev in spolna zloraba.

Mešanje alkohola z energijskimi pijačami je lahko usodno Mešanje alkohola z energijskimi pijačami, drogami in zdravili je lahko usodno. Oseba, ki sočasno uživa alkohol in energetsko pijačo, občuti manj pijanosti in utrujenosti, zato posledično lahko popije tudi večje količine omenjenih pijač ter ima pri tem občutek, da je popolnoma trezna. A dejansko to ne drži: refleksi in koordinacija so upočasnjeni. Sesti za volan v takšnem stanju je lahko zelo nevarno.

Na pediatrični kliniki se v zadnjih letih srečujejo s povečanim sprejemom mladih, opitih z alkoholom do te mere, da potrebujejo sprejem v bolnišnico. Vsak konec tedna, v petek in soboto zvečer, sprejmemo vsaj enega, velikokrat pa več opitih mladostnikov. Še veliko huje je v času organiziranih zabav v mestu, kot so različni koncerti. Takrat jih sprejmejo več, kot jih običajno pripeljejo reševalci brez spremstva staršev. Zanesljivo so mladi, ki prvič pijejo alkohol, zanj bolj dovzetni in že pri manjših količinah pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ne pride do znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti.

Pod vplivom alkohola lahko mladoletnik, pa tudi odrasla oseba, izgubi samokontrolo. Zmedenost in agresivnost v opitem stanju lahko že pri manjšem nesporazumu z drugo osebo privedeta do medsebojnega verbalnega in telesnega obračunavanja ter posledično hudih – tudi usodnih poškodb. Nujno je treba izboljšati nadzor nad uživanjem alkohola in drog na prireditvah, zlasti tistih, ki so namenjene tudi mladoletnikom in otrokom, opozarjajo zdravniki iz UKC Ljubljana.

Ne spreglejte