Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
19.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 19.24

7 let, 12 mesecev

"Nujna sprememba pristopa pri upravljanju podjetij v državni lasti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija je v sredo na predsednika vlade, nekatere resorne ministre in upravo AUKN naslovila pismo, v katerem opozarja na nujnost spremembe pristopa pri upravljanju podjetij v državni lasti.

Kot je Komisija za preprečevanje korupcije pojasnila na svoji spletni strani, je pismo povezano "z aktualnimi sklici skupščin podjetij v večinski državni lasti, intenzivnimi kadrovskimi menjavami v nadzornih svetih ter dejstvom, da ob vsem tem ni zaznati spremembe dolgoletnih praks opuščanja ugotavljanja ter odpravljanja nepravilnosti in individualne odgovornosti organov poslovodstva ter nadzora".

Pismo je bilo naslovljeno na predsednika vlade Janeza Janšo, finančnega ministra Janeza Šušteršiča, gospodarskega ministra Radovana Žerjava, ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača ter na predsednico uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Dagmar Komar in še dva člana uprave AUKN.

Izpostavljeno dogajanje okoli skupščine Nove Kreditne banke Maribor Komisija v pismu izpostavlja dogajanje okoli skupščine Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), pri kateri po besedah komisije ni soglasja glede predlogov za razširitev dnevnega reda z dodatnimi točkami in predlogi sklepov, ki bi narekovali seznanitev s poročili, revizijami in drugimi aktivnostmi za ugotavljanje odgovornosti določenih oseb iz skupine NKBM. Poleg tega tudi ni soglasja glede povrnitve škode, ki naj bi v družbi nastala zaradi kršitve dolžnega ravnanja posameznikov v organih poslovodenja in nadzora. "Podobna vprašanja pa se odpirajo tudi glede NLB, verjetno pa bodo izpostavljena tudi glede drugih družb, kot so HSE, Telekom in Slovenske železnice," pravijo v pismu.

Že več mesecev potekajo postopki v zvezi z različnimi družbami v večinski državni lasti Zaradi tega je komisija prejemnike pisma obvestila, da na podlagi prijav oziroma na lastno pobudo zaradi sumov koruptivnega ravnanja odgovornih oseb že več mesecev vodi postopke v zvezi z različnimi gospodarskimi družbami v večinski državni lasti. Med drugim vodi postopke proti posameznim poslovodnim ali nadzornim osebam iz skupine NLB, NKBM, Družbe za avtoceste RS, Telekoma in Slovenskih železnic.

Komisija ugotovila različna korupcijska tveganja Pri obravnavi sumov koruptivnih dejanj in drugih kršitev je komisija ugotovila različna korupcijska tveganja. Ob tem je izpostavila nepregledno kadrovanje kandidatov na pomembna delovna mesta v bankah ter neučinkovito nadzorovanje nadzornega sveta vodenja poslov družbe ter opuščanje ugotavljanja in uveljavljanja odgovornosti. Poleg tega pa poudarjajo, da se vertikalna in horizontalna poslovna razmerja med člani uprav in ostalimi uslužbenci bank pogosto dopolnjujejo s spornimi nepreglednimi dogovori med člani uprav bank, nadzornih svetov in vodstvenimi delavci bank.

Komisija je pismo objavila tudi na svoji spletni strani.

Ne spreglejte