Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2008,
11.42

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2008, 11.42

8 let, 1 mesec

Novinarji Maga: Veso, go home!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novinarji Maga so v sporočilu za javnost izrazili nov protest zoper, kot so zapisali, politično-kapitalski prevzem Maga.

V protestu novinarje, ki se nameravajo pridružili novemu odgovornemu uredniku Vesu Stojanovu in priti na Mag, pozivajo, naj "ne sodelujejo v tej umazani igri", Stojanovu pa sporočajo: "Veso, go home!" Po navedbah novinarjev so Stojanova do zdaj že večkrat pozvali k odstopu. Navajajo, da so se njihovemu pozivu pridružili tudi aktiv novinarjev Dela, Društvo novinarjev Slovenije, Združenje novinarjev in publicistov, Blaž Zgaga in Matej Šurc ter Evropska federacija novinarjev. "Na vse to se Stojanov očitno požvižga in vztraja pri imenovanju, za svojo misijo pa nabira kader novinarjev, s katerimi namerava zadušiti upor Magovih novinarjev proti politično-kapitalskim pritiskom," pišejo novinarji. Vse novinarske kolege, ki bi se odločili za prihod na Mag, zato novinarji opozarjajo, da se "morajo zavedati, da bodo sodelovali v brutalnem obračunu, ki sta ga proti nam zrežirala predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem in podpredsednik Stojan Zdolšek".

Boško Šrot ni niti odgovoril na proteste

Novinarji pri tem opozarjajo, da je nadzorni svet, preden se je odločil, da bo odgovornega urednika izbral na javnem razpisu, to mesto ponudil vršilcu dolžnosti Silvestru Šurli, medtem pa naj bi ga dva nadzornika izsiljevala s svojimi posegi v vsebino časopisa. Po mnenju novinarjev sta nadzornika pri tem prekoračila svoja pooblastila, saj se, kot so zapisali, nadzorni svet nima pravice vmešavati v delo novinarjev".

Po prepričanju novinarjev sta nadzornika pri tem uživala vso podporo lastnika časopisne hiše Delo, to je Pivovarne Laško: "To je jasno na podlagi tega, da njen predsednik Boško Šrot ni niti odgovoril na naše proteste, v službi za stike z javnostjo pa so celo pozdravili odločitev o imenovanju odgovornega urednika Maga mimo soglasja novinarjev." S tem je bila po navedbah novinarjev na laž postavljena Šrotova javno izrečena zaveza, da Dela ne bo zlorabljal za zasebne interese oziroma interese Pivovarne Laško.

Stojanov bo izpolnjeval predvsem "ukaze nadzornega sveta"

Veso Stojanov bo po prepričanju novinarjev v svoji misiji izpolnjeval predvsem "ukaze nadzornega sveta". To je mogoče po njihovem mnenju sklepati že na podlagi dejstva, da je v nadzornem svetu predstavljal zaposlene, a vendar ni nikoli protestiral zaradi pritiskov na novinarje Maga. Stojanov ukaze nadzornega sveta po njihovem prepričanju sicer izpolnjuje tudi že sedaj s tem, da vztraja pri imenovanju za odgovornega urednika, čeprav ga ni na glasovanju podprl niti eden novinar Maga.

"S tem se potrjuje naš očitek, da gre pri Magu za sovražni prevzem in da ima zadeva širši politični kontekst. Odgovorni urednik Maga namreč ne more postati nekdo, ki ni usklajen z aktualno politično usmeritvijo ključnih ljudi v vodstvu časopisne družbe in njene lastnice, kar je diskriminacija novinarjev zaradi njihovega osebnega prepričanja," so zapisali novinarji. Na koncu vse novinarje, ki bi se odločili za prihod na Mag, pozivajo, naj naj ne "sodelujejo v tej umazani igri", Vesu Stojanovu pa sporočajo: "Veso, go home!"

Ne spreglejte