Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KPK Boris Štefanec

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 11.12

8 let

Novi predsednik KPK Štefanec bo vztrajal na funkciji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Boris Štefanec prevzema vodenje protikorupcijske komisije (KPK) kljub številnim pozivom k odstopu, čeprav ni predložil dokazil o strokovni usposobljenosti in kljub borno zapisani viziji delovanja.

Novega predsednika KPK Borisa Štefaneca mnogi prepričujejo, da ima prav in zahtevajo, da naj "ne kloni". Vztrajal bo na funkciji, javnost pa bi rad prepričal, da lahko dobro vodi KPK, je dejal v izjavi novinarjem ob nastopu funkcije.

Zelo fajn in prijetno v ženski družbi

Prepričan je, da se bodo na razpis za dva člana senata KPK prijavili ustrezni kandidati. Želi si vsaj eno žensko kandidatko, morda celo dve, to bi bilo po njegovih besedah "zelo fajn in prijetno".

Zakaj 30 let izkušenj v pravosodju ni dovolj? Glede svoje strokovnosti je Štefanec prepričan, da 30-letne odvetniške, sodniške in tožilske izkušnje zadostujejo za prevzem funkcije predsednika protikorupcijske komisije. Dodal je, da sta njegove reference ocenjevala predsednik republike in natečajna komisija.

Glede kritik v javnosti je dejal, da ni politik, zato se mu ni treba v tolikšni meri ozirati na javno mnenje, kot se morajo politiki.

Štefanec je opravil tudi priomopredajo poslov s starim senatom komisije, a ti niso želeli prisotnosti novinarjev. Predsednik KPK takšno odločitev spoštuje, članom senata KPK pa se je zahvalil za opravljeno delo.

Če bo treba, se bo lotil Jankovića, o Virantovih avionskih kartah se bo poučil Štefanec nima težav s tem, da bi obravnaval kogarkoli iz Pozitivne Slovenije, tudi Zorana Jankovića. Kot je znano, je bil še dan pred imenovanjem član PS, nato pa je odstopil. Poudaril je še, da odločitve sprejema tričlanski senat z večino glasov. O ponovnem odprtju primera kupovanja poceni letalskih kart notranjega ministra Gregorja Viranta je dejal, da se še ne želi opredeljevati, ker je s primerom seznanjen le iz medijev.

Štefanec je poudaril, da je mogoče 70 odstotkov primerov, ki jih obravnava KPK, obravnavati brez popolnega, tričlanskega senata KPK. Meni sicer, da bi do imenovanja še preostalih dveh članov novega senata morala delati člana dosedanjega, Rok Praprotnik in Lilijana Selinšek, a tudi s človeškega vidika razume, da tega ne želita.

Klemenčič in njegova ekipa odstopila konec novembra Senat pod vodstvom Gorana Klemenčiča je svoje nepreklicne izjave predsedniku republike Borutu Pahorju podal 29. novembra lani. Klemenčič je s svojima namestnikoma Rokom Praprotnikom in Lilijano Selinšek takrat pojasnil, da odstopajo iz protesta, ker se na področju boja proti korupciji ni spremenilo nič in ker ne morejo več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira.

Šestega marca je Pahor podpisal ukaz o imenovanju murskosoboškega odvetnika Borisa Štefaneca za predsednika KPK, njegova namestnika pa sta postala Jurij Ferme in Darko Stare.

Odstop pred imenovanjem Že kmalu po tem so se pojavile informacije, da je Štefanec tik pred imenovanjem izstopil iz PS, kar je sprožilo burne odzive zaradi dvoma v njegovo nepristranskost in pozive k odstopu. Njegova namestnika sta odstopila, ker sta menila, da so okoliščine imenovanja novega senata slaba popotnica za njegovo delo.

Izkazalo se je namreč, da je izbirna komisija na koncu izbirnega postopka izvedela za govorice, da je Štefanec član politične stranke, a predstavniki komisije zatrjujejo, da to ni mogla biti izključevalna okoliščina, saj bi to bilo protizakonito in protiustavno.

Brez resnih strokovnih referenc Pozneje se je še izkazalo, da je Štefanec brez resnih strokovnih referenc na področju boja proti korupciji, saj v prijavi ni predložil ne strokovne bibliografije, ne navedb o izkušnjah pri projektih s protikorupcijskega ali sorodnega področja, ne česarkoli drugega.

Ne spreglejte