Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2015,
18.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Stojan Petrič Marko Simoneti Imre Balogh DUTB slaba banka

Četrtek, 5. 3. 2015, 18.57

6 let, 6 mesecev

Novi neizvršni direktorji slabe banke Simoneti, Širovnik in Balogh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada se je po maratonski 10-urni seji odločila, da za nove neizvršne direktorje DUTB imenuje Marka Simonetija, Imreja Balogha in Janeza Širovnika.

Marko Simoneti je bil nadzornik v NLB, Imre Balogh je predsednik izredne uprave Probanke, Janez Širovnik pa član upravnega odbora družbe Sip Šempeter.

Vlada je tako zamenjala tri od štirih neizvršnih direktorjev slabe banke. "Od novih neizvršnih direktorjev pričakujemo, da bodo zagotovili učinkovito delovanje DUTB ter odpravili vse tiste pomanjkljivosti, ki sta jih ugotovila računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije," je dejal Cerar.

Članom upravnega odbora bodo zmanjšali prihodke Novico sta na novinarski konferenci po seji vlade potrdila premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor. Cerar je še pojasnil, da je vlada članom upravnega odbora DUTB bistveno zmanjšala prihodke. Mramor pa je dodal, da je vlada sprejela vrsto ukrepov, ki bodo izboljšali delovanje in nadzor nad delovanjem slabe banke.

Nova politika prejemkov DUTB bo veljala za novi vodstveni kader, ki še nima pogodb, je pojasnil Mramor. S tistimi, ki že imajo pogodbe, pa so se dogovorili za bistveno znižanje prejemkov, je dodal.

Z Manssonom so se dogovorili o znižanju plače na 17 tisoč evrov Plače neizvršnih direktorjev se bodo znižale z 10 tisoč na pet tisoč evrov, trije izvršni direktorji, ki so zdaj prejemali od 10 tisoč do 20 tisoč evrov na mesec, pa bodo lahko imeli plače v višini 10 tisoč evrov. Zadnji sicer ostajajo, saj o njihovem imenovanju ne more odločati vlada, temveč jih imenujejo neizvršni direktorji. Izjema je izvršni direktor Torbjörn Mansson, s katerim so se dogovorili o znižanju plače na 17 tisoč evrov, je povedal finančni minister.

Med preostalimi ukrepi v zvezi z DUTB je Mramor naštel potrditev letnega poročila za leto 2013, vendar vodstvu niso dali razrešnice, ministri so se seznanili tudi s prvo oceno poslovanja DUTB v letu 2014 ter z načrtom aktivnosti v letu 2015.

Z novelo zakona do podaljšanja delovanja slabe banke do leta 2022 Vlada načrtuje tudi noveliranje zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Predlog sprememb bo pripravljen v dveh do treh tednih, med drugim pa bo po Mramorjevih besedah vključeval podaljšanje delovanja DUTB do leta 2022.

Cerar glede nadzornikov SDH: Strokovna komisija spregledala nekaj zadev Vlada je zavrnila predlog kandidatur za nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH) in ministrstvu naložila, naj javni razpis ponovi. Kot je pojasnil Cerar, se je vlada tako odločila, ker je strokovna komisija pri pripravi ožjega nabora petih kandidatov spregledala nekaj zadev.

Minuli teden so imena s tega seznama pricurljala v medije. Na njem naj bi bili Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Britanec Simon Walker.

Seznam sprožil kar nekaj kritik javnosti Seznam je iz različnih razlogov sprožil kar nekaj kritik javnosti, nesoglasja zaradi njega pa so se pojavila tudi v koaliciji. To je med drugim razkril tudi današnji jutranji vrh koalicije, sporna naj bi bila predvsem Polenec in Podbevškova. Mramor pa je napovedal, da bo izkoristil zakonsko možnost in seznam spremenil.

A vlada mu tega niti ni omogočila. Po Cerarjevih besedah se je namreč za zavrnitev seznama in ponoven razpis odločila, še preden je Mramor lahko podal svoje predloge. To po premierjevih zagotovilih ne pomeni nezaupnice ministru. Komisija je namreč, tako Cerar, "pri svojem delu storila nekaj spregledov in to je pripeljalo do rešitev, ki niso bile optimalne". V izogib očitkom o nepreglednosti ali spornosti posameznih kandidatov se je zato odločila, da postopek raje ponovi, s čimer naj bi bil izbor povsem nesporen.

Mramor: Vsaka zavrnitev predloga malo boli Mramor je povedal, da vsaka zavrnitev predloga malo boli, a takih dogodkov je po njegovih besedah veliko. Poleg tega so nekateri argumenti ministrov držali, je pristavil.

O imenih, ki jih je želel predlagati, ni želel govoriti, neuradno pa se je omenjalo ekonomista Bogomirja Kovača (ta je v mandatu vlade Boruta Pahorja vodil vladni kadrovsko-akreditacijski svet) in prvega moža Elesa Aleksandra Mervarja.

Ne spreglejte