Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
21.24

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 21.24

8 let, 2 meseca

Novela vojnega zakona še brez enotne podpore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je dejal, "da je Tankova pobuda nastala, ker je sam zahteval, da se parlamentarne stranke čim prej izjasnijo glede zakona".

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa glede javnega povabila vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka vsem vodjem poslanskih skupin, naj v torek sopodpišejo besedilo novele zakona o žrtvah vojnega nasilja pojasnil, da novele ne bodo podpisali, zadržani pa so tudi v poslanski skupini Zares. Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč pa je pojasnil, da povabila pred torkovim srečanjem s Tankom še ne bodo komentirali. Zadržani do povabila sta tudi SD in DeSUS.

SLS zahteva, da se o noveli izjasni vrh koalicije

Presečnik je pojasnil, da je SLS zahtevala, naj se o noveli izjasni tudi vrh koalicije. "Smo za podpis novele, ki je lahko tudi malo spremenjena," je dejal in dodal, da je pomembno, da so v novelo kot žrtve vojnega nasilja vključeni tudi mobiliziranci in doslej izvzete kategorije otrok. Jelinčič je za STA poudaril, da SNS že od samega začetka ne sodeluje v skupini poslanskih skupin, ki usklajuje novelo. Po njegovih besedah je stališče njegove stranke, "da ne smemo tistih, ki so se borili proti okupatorju, enačiti s tistimi, ki so narod izdali in se pridružili okupatorjem".

Lahovnik: Zadeve je treba skrbno premisliti

Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je povedal, da Tankovo pobudo še preučujejo. "V vsakem primeru je treba zadeve okoli zakona skrbno premisliti," je dejal in dodal, da ne sme biti nobenih preuranjenih predlogov glede tega zakona. "Smo zadržani do predloga in ne verjamemo, da se bomo udeležili podpisa," je še pojasnil. Po njegovih besedah pričakujejo, da bo predlog predhodno usklajen. Pričakovali bi še kak sestanek na to temo, je dodal.

Potrč pričakuje usklajevanje Na Tankovo pobudo se je že javno odzval vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. Ta je Tanku pisno sporočil, da pričakuje predhodno vsebinsko usklajevanje. Potrč je Tanka še prosil, da usklajevanje ne bi bilo predvideno med sejo državnega zbora in tudi ne pred 19. decembrom. V poslanski skupini SD imajo namreč šele 18. decembra predvidene dogovore o stališčih do predloga omenjenega zakona.

Erjavec: Pričakujemo, da se novela ne bo sprejela s preglasovanjem

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pa sta na današnji novinarski konferenci komentirala tudi novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki so jo pripravili v SDS, NSi in SLS. Po Erjavčevih besedah v stranki pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša držal besedo, da se vojna zakonodaja ne bo sprejemala s preglasovanjem. Oba z Žnidaršičem sta napovedala, da bosta v primeru, da se bo to zgodilo, na organih stranke takoj sprožila razpravo o tem, ali naj stranka vztraja v koaliciji ali ne. Iz poslanske skupine NSi niso sporočili svojega stališča do Tankovega javnega povabila.

Ne spreglejte