SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova Zelandija želi povsem odpraviti kajenje

1

termometer

Vse več je barov, restavracij, parkov in celo univerzitetnih naselij, kjer velja prepoved kajenja, ni pa še primera, da bi bila celotna država brez cigaret.

Morda to uspe Novi Zelandiji, kjer je vlada napovedala 40-odstotno zvišanje davka na tobak v prihodnjih štirih letih. Cene tobaka na Novi Zelandiji so že tako med najvišjimi na svetu, glede na napoved vlade pa naj bi povprečna cena za zavojček cigaret do leta 2016 presegla 20 novozelandskih dolarjev oziroma približno 12 evrov.

Z julijem bodo cigarete skrite pod prodajnimi pulti Pristojni s področja zdravja so pred časom celo predlagali, da bi ceno za zavojček cigaret zvišali na sto novozelandskih dolarjev (59 evrov), a jim to ni uspelo. Pač pa julija začne veljati drug ukrep, in sicer da cigarete ne bodo smele biti več vidne, temveč jih bodo morali trgovci skriti pod prodajni pult.

Popolno odpravo kajenja načrtujejo do leta 2025 Poleg visokih davkov oblasti načrtujejo še uvedbo različnih omejitev. Upajo, da se bodo na ta način vsaj približali nedavni zavezi, da bi do leta 2025 povsem odpravili kajenje. Takšno napoved je dalo že več držav, a le malo pa si jih je za to zastavilo tudi konkretne datume.

Število kadilcev pada, a nekateri vztrajajo Število odraslih kadilcev na Novi Zelandiji se zadnja leta zmanjšuje, in sicer je s 30 odstotkov leta 1986 padlo na 20 odstotkov, če bolj strmo pa pada prodaja cigaret. A tisti, ki kajenja ne mislijo opustiti, nad tem, da gredo cene v nebo, niso navdušeni. Po besedah prebivalke Wellingtona, ki kadi že 20 let, bi bilo dobro, če bi več ljudi opustilo to razvado, vendar nje visoki davki ne bodo prepričali. "Neumno je, da se vlada osredotoča na to. So pomembnejše stvari, na katere bi se morala osredotočiti," je dodala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin