Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
11.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek volitve koalicija

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 11.32

8 let

Nova stranka Bratuškove, levo-desna koalicija in izsiljene volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Volitve pred poletjem so mogoče le, če bodo tako ali drugače izsiljene, meni Lovro Šturm. Vse bo podrejeno volitvam, pa pravi Bogdan Biščak.

Po odstopu predsednice vlade Alenke Bratušek lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo burno politično dogajanje. Kako burno, smo vprašali dva nekdanja vplivna politika na levici in desnici.

Zakaj se trkajo po prsih? "Pričakujem, da bodo volitve v celoti zastrle politično obzorje. Vse bo podrejeno volitvam," napoveduje Bogdan Biščak, nekdanji generalni sekretar in izvršni direktor LDS ter sekretar Zaresa. "Na to kaže že trkanje po prsih, kdo bo šel prej na volitve, ki je trajalo do odstopa premierke. Ne vem, zakaj se je to dogajalo, očitno so politiki domnevali, da bi volivci to radi slišali," pravi direktor Korpusa, ki se med drugim ukvarja s svetovanjem na področju političnega marketinga.

Boj za pozitivni teren Biščak pričakuje oblikovanje stranke, ki bo nastala iz dela Pozitivne Slovenije, ki je oziroma bo odšel z izstopom Alenke Bratušek. Upa tudi na začetek konca polarizacije v političnem prostoru, ki sta jo v zadnjih letih simbolizirala Janez Janša in Zoran Janković. "Morda počasi nastajajo možnosti za koalicije, kakršne je oblikoval Janez Drnovšek, prek črte, ki ločuje dva politična bloka."

Za stranko Alenke Bratušek bo pomembno, kakšen del "terena", recimo na lokalni ravni, ji bo uspelo prevzeti od Jankovića. "Od tega je odvisno, koliko dela jih čaka na terenu. Stranka bo imela možnost uresničevati program, ki ga Jankovićeva zaradi izolacije v političnem prostoru ne bo mogla. Ker ima predsednico vlade, z identiteto in umestitvijo v prostor ne bi smela imeti težav."

Ustavno sporne izsiljene volitve Nekdanji ustavni sodnik in pravosodni minister v prvi Janševi vladi Lovro Šturm pravi, da je bilo po zmagi Zorana Jankovića na kongresu Pozitivne Slovenije pričakovati odstop Alenke Bratušek, o roku predčasnih volitev pa meni: "Moramo spoštovati ustavne roke in zato mislim, da bi bile volitve pred poletjem verjetne le, če bi bile na takšen ali drugačen način izsiljene. To pa bi bilo lahko ustavno sporno."

Šturm pravi, da si tudi od drugih zaporednih predčasnih volitvah ne obeta stabilne vlade. "Ta volilni sistem je slab in ne omogoča oblikovanja stabilne vlade, zato sem naklonjen temu, da se spremeni v smeri večjih elementov večinskega ali kombiniranega sistema."

Bolj ko se spreminja, bolj vse ostaja isto "Bolj ko se spreminja, bolj vse ostaja isto, pravi francoski pregovor in to je značilno za različne pojavne oblike levice," odgovarja na vprašanje, kako komentira vse več strank na politični levici. "Vse je odvisno od tega, koga bodo podprla tranzicijska omrežja levice. Za tistega, ki se odločijo, tisti bo zmagal, tudi če je popolnoma neznan. Vseeno je, kdo se pojavi. Če se odločijo, da bo zmagala Bratuškova, ki bo sodelovala na volitvah, bo zmagala ona. Poudarjam, pomembno je, na koga bo tranzicijska levica stavila, lahko pa stavi na več akterjev," pravi Šturm, sicer predsednik Zbora za republiko.

Ne spreglejte