Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
16.40

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 16.40

1 teden, 1 dan

Z mesta člana uprave RTV Slovenija odstopil Andrej Trček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07
Andrej Trček | "Sporočam, da odstopam z mesta člana uprave RTVS," je v odstopni izjavi zapisal Trček. | Foto STA

"Sporočam, da odstopam z mesta člana uprave RTVS," je v odstopni izjavi zapisal Trček.

Foto: STA

Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je odstopil še Andrej Trček, poroča MMC RTVS. Pred imenovanjem v upravo je delal v pravni pisarni RTVS. Po odstopu predsednika uprave Zvezdana Martića in Simona Karduma, ki je bil pred prihodom v upravo direktor Centra urbane kulture Kino Šiška, je v upravi le še delavski direktor Franci Pavšer.

"Sporočam, da odstopam z mesta člana uprave RTVS," je v odstopni izjavi zapisal Trček.

Lani decembra odstopil Simon Kardum 

Štiričlansko upravo je kot novost opredelila novela zakona o RTVS, ki je bila potrjena tudi na referendumu. V skladu z njo uprava vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval svet RTVS. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer Karduma, ki je decembra lani odstopil, in Trčka.

Zavod zdaj kot v. d. predsednice uprave do imenovanja predsednice ali predsednika uprave s polnim mandatom vodi nekdanja direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak.

Ministrica Vrečko: Rtv- prispevek se ni dvignil že od leta 2012 

Sicer pa je o izzivih zavoda tekla beseda tudi v DZ, kjer se je danes začela junijska seja. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je spomnila, da se zavod lahko glede na zakonska določila financira na tri načine, in sicer iz državnega proračuna, tržnih dejavnosti in sponzoriranja. Rtv-prispevek, ki je določen z zakonom, se ni dvignil že od leta 2012, je poudarila.

Kot je izpostavila, program za italijansko in madžarsko narodno skupnost sofinancira urad za narodnosti s sredstvi iz državnega proračuna. "Je dražji in porabi več sredstev od obsega, ki je bil namenjen do zdaj," je pojasnila. Uprava pod Martićevim vodstvom je zato po njenih besedah zaprosila, da ta program prejme več sredstev. Sicer pa po njenem opozorilu nad finančnim področjem zavoda bdi računsko sodišče, tako da gre za najvišjo stopnjo transparentnosti, je prepričana.

Poleg tega je dodala, da pri svetu RTVS deluje finančni odbor, tako da nad sredstvi poteka pregleden nadzor. Ni bojazni, da kar koli ne bi bilo ustrezno, je zagotovila v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Alenke Jeraj iz SDS, ki je izrazila dvom o transparentnosti nakazila v višini pet milijonov evrov lani in deset milijonov evrov letos, ki jih je urad nakazal zavodu.

Sama vidi to, kar se dogaja na RTVS, kot posledico izčrpavanja zavoda, ki ga je izvajala prejšnja vlada in prejšnje vodstvo zavoda.

Zvezdan Martić
Novice Nova v. d. predsednice uprave RTVS je Natalija Gorščak
Zvezdan Martić
Novice Zvezdan Martić odstopil z mesta predsednika uprave RTVS
Simon Kardum
Novice Simon Kardum odstopil kot član uprave RTV Slovenija

 

Ne spreglejte