Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
16.45

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Natisni članek

pomoč Slovenija poplave podnebje okolje aktivisti Inštitut 8. marec Nika Kovač

Petek, 11. 8. 2023, 16.45

8 mesecev, 3 tedne

Niki Kovač in Sloveniji na pomoč priskočili aktivisti iz vse Evrope #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Iz Inštituta 8. marec so sporočili, da so Sloveniji na pomoč priskočili člani in članice mednarodnega gibanja Fridays for Future (Petki za prihodnost) iz vse Evrope. "Ganjeni smo, da nam želijo pomagati na terenu. Obenem pa od Evropske unije zahtevajo tudi solidarnost in pomoč. Sporočajo, da so poplave odgovornost vse Evrope in zadevajo vsakega izmed nas," je ob njihovem prihodu dejala direktorica inštituta Nika Kovač.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Kovačeva v torek prejela klic Luise Neubauer iz Nemčije: "V gibanju Fridays for Future smo se odločili, da pridemo v Slovenijo in pomagamo. V Slovenijo prispemo v četrtek. Znašli smo se v poletju okoljskih katastrof. Dolžnost politike je, da prisluhne mladim, ki opozarjamo na nujnost zaščite okolja. Naj to poletje ne ostane poletje katastrof, ampak postane poletje priložnosti."

Od odločevalcev zahtevajo takojšnje ukrepanje na ravni zaščite okolja

Skupina mladih članov gibanja iz Nemčije, Avstrije in Hrvaške se je že v četrtek odpravila na teren in pomagala tistim, ki so jih prizadele poplave. Na terenu bodo tudi med koncem tedna. "Sama prihajam iz avstrijske Koroške. Tudi moja domača vas je bila žrtev poplav. Kar pa sem opazila v Sloveniji, me je šokiralo. Pomagali smo ljudem, ki so ostali brez vsega. Jezna sem, ker vem, da so posledice poplav v Sloveniji hujše, ker jo odločevalci na evropski ravni obravnavajo kot periferno državo. Vsi si zaslužimo okoljsko pravičnost," je ob prihodu v Slovenijo povedala Lena Woschitz, članica gibanja iz Avstrije, in dodala, da "okoljske katastrofe ne poznajo meja, zato moramo tudi mi ukrepati onkraj meja".

Mladi, ki prihajajo iz različnih evropskih držav, opozarjajo, da so povezana skupnost, ki je pripravljena storiti vse, da zaščiti prihodnost. "Slovenija je v ob potresih Hrvaški pokazala veliko solidarnosti. Logično je, da sem danes tukaj jaz in pomagam. Hipna dejanja solidarnosti pa niso dovolj. Evropa mora zmanjšati izpuste toplogrednih plinov," je poudaril član gibanja iz Hrvaške.

Kot je še poudarila članica gibanja iz Nemčije Luisa Neubauer, so člani in članice pripravili vseevropski poziv, namenjen odločevalcem, v katerem so zahtevali takojšnje ukrepanje na ravni zaščite okolja. "Potrebujemo vseevropski program zaščite okolja, ki pomeni sistemski odziv na naravno katastrofo, ki smo ji priča v tem poletju. Evropa je dolžna zagotoviti najvišjo raven podpore državam, ki so utrpele največ škode," so zapisali v pozivu, za katerim stojijo gibanja iz 20 različnih evropskih držav. 

Mladi, ki prihajajo iz različnih evropskih držav, opozarjajo, da so povezana skupnost, ki je pripravljena storiti vse, da zaščiti prihodnost. | Foto: Gašper Lešnik Mladi, ki prihajajo iz različnih evropskih držav, opozarjajo, da so povezana skupnost, ki je pripravljena storiti vse, da zaščiti prihodnost. Foto: Gašper Lešnik

Srečko Šestan
Novice Določili pet "nevarnih" območij, kjer bo policija omejevala dostop #video
poplave, intervencija
Novice Prvi korak države po poplavah pomoč občinam, kmetijstvu in gospodarstvu
Tadej Pogačar Slovenija SP
Sportal Lepa gesta Tadeja Pogačarja za pomoč prizadetim v poplavah #video
Ne spreglejte