Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 14.29

8 let

Nič več z luksuznim avtomobilom po socialno pomoč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev uvaja centralno evidenco socialnih transferjev, s katero želi vlada omejiti neutemeljeno kopičenje pravic ter izkoriščanje in zlorabo sistema.

Centralna evidenca bo povezala podatke iz registrov, ki jih danes nepovezano vodi deset ministrstev ter številni državni zavodi, skladi, inštituti in druge inštitucije. Z evidenco bo upravljalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, podatke pa bodo vnašali in obdelovali centri za socialno delo (CSD). Centri za socialno delo bodo odločali o vseh socialnih pravicah CSD-ji tako postajajo "enotna vstopna točka" v sistemu socialnih pravic , ki ne temeljijo na socialnem zavarovanju. Torej za pravico do otroškega dodatka, državno štipendijo in denarno socialno pomoč. Ter za subvencije za nižje plačilo vrtca, za prevoz dijakov in študentov, prispevek k plačilu družinskega pomočnika, subvencije najemnin, kritje zdravstvenih stroškov in plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

S centralno evidenco se spreminja način ugotavljanja materialnega položaja. Pri tem se bodo upoštevali vsi dohodki razen tistih, ki imajo poseben pomen, na primer dodatka za veliko družino, ki je demografskega pomena.

Zakon še daleč pred sprejetjem Pri ugotavljanju materialnega stanja bodo upoštevali tudi družinske člane, ki jih prosilec preživlja oziroma prosilcu nudijo materialno pomoč. Meje dohodkov, ki so določene za posamezno pravico iz javnih sredstev, bodo še določili, in sicer v odvisnosti od višine osnovnega zneska minimalnega dohodka.

Zakon je trenutno v obravnavi na pristojnem odboru v državnem zboru. Ker je besedilo vloženih amandmajev daljše od že tako dolgega besedila zakona, je jasno, da je obravnava še daleč od konca.

Ne spreglejte