SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ni dokazov, da bi se lahko s covid-19 okužili z uživanjem hrane

0,12

termometer

hrana trgovina
Foto: Reuters

Po podatkih Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin do zdaj ni bilo poročil o prenosu bolezni covid-19 z uživanjem hrane. Tudi Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi z boleznijo covid-19.

Za glavni način prenosa virusa šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo, ali izdihajo, so po poročanju STA poudarili ministrstvu za kmetijstvo in prehrano.

Kot so pojasnili, se v zadnjem času, še posebno po zadnjih okužbah zaposlenih v živilsko-predelovalnem obratu, v javnosti pojavljajo vprašanja glede možnosti okužbe z virusom covid-19 z uživanjem hrane.

hrana trgovina Foto: Reuters

Kljub ugotovitvam nedavne študije, objavljene v The New England Journal of Medicine, da je virus sars-cov-2 na kartonu prisoten do 24 ur, na trdih površinah, kot sta jeklo in plastika, pa več dni, "ni dokazov, da se okužba prenaša prek kontaminirane embalaže, ki je bila izpostavljena različnim okoljskim razmeram in temperaturam", so zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da bi morale osebe, ki ravnajo z embalažo, vključno s potrošniki, kljub temu upoštevati navodila organov za javno zdravje, denimo, se držati higienskih praks, vključno z rednim in učinkovitim umivanjem rok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin