SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nevarno mleko našli tudi na eni od gorenjskih kmetij

3

termometer

 | Foto:
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila obveščena o najdbi aflatoksina v mleku iz kmetije na Gorenjskem.

Potem ko je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sredo zaradi prisotnosti aflatoksina odredila umik in odpoklic mleka iz mlekomatov v Ljubljani, Kamniku in Mostah pri Komendi, je bila danes obveščena o najdbi aflatoksina v mleku iz kmetije na Gorenjskem. Kmetija je mleko oddajala izkjučno v mlekarno, kar so ji zdaj prepovedali.

Kmetija je uporabljala koruzo hrvaškega porekla Kot so sporočili iz uprave, so v mlekarni izvedli vse potrebne teste in identificirali kmetijo, iz katere izhaja okuženo mleko. Za kmetijo zdaj velja prepoved oddaje mleka za javno potrošnjo. Iz trenutno razpoložljivih podatkov je razvidno, da je kmetija uporabljala koruzo hrvaškega porekla, ki jo bodo zdaj analizirali na prisotnost aflatoksina.

Kot je znano, je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v sredo odredila umik in odpoklic mleka zaradi prisotnosti aflatoksina v mleku iz štirih mlekomatov v Ljubljani in po enega v Kamniku in Mostah pri Komendi. Potrošnikom so svetovali, da ga tega mleka ne uporabljajo za prehrano, saj prekuhavanje ne uniči aflatoksina, zato predlagajo, da mleko zavržejo.

Analiza izvidov vzorcev krme, ki so bili odvzeti na kmetiji, ki je dobavila mleko šestim mlekomatom, je pokazala, da je bila v krmi hrvaškega porekla mejna vrednost aflatoksina presežena za štirikrat.

V KGZS pričakujejo, da bodo država in njene ustanove ustrezno ukrepale Neprimerno za uporabo je surovo mleko iz mlekomatov na Ljubljanski cesti 14 v Kamniku, pri Petrolu na Celovški cesti 147a v Ljubljani, pri Tušu v Mostah pri Komendi, na Dunajski cesti 220 v Ljubljani, na Šmartinski cesti 152 v Ljubljani in pri Petrolu na Šmartinski cesti 45 v Ljubljani. Na pojav aflatoksina so se odzvali tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer pričakujejo, da bodo država in njene ustanove ustrezno ukrepale in kaznovale povzročitelje afer.

"KGZS svari pred tem, da ne bi na koncu odgovornosti nosili le kmetje, ki bodo že tako zaradi napak drugih utrpeli hude posledice ter veliko gospodarsko škodo," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem zahtevajo, da se pri iskanju odgovornih in vzrokov za nastali položaj vztraja do konca in tako potrošnikom zagotovi varno hrano.

Kot piše na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, rezultati preiskav vzorcev krme v Sloveniji kažejo, da so število kontaminiranih vzorcev z aflatoksini in njihova koncentracija v slovenski krmi razmeroma majhni. V zadnjih petih letih v uradnih vzorcih krme, odvzetih v okviru rednega programa vzorčenja, preseženih maksimalno dovoljenih vsebnosti aflatoksinov niso zaznali. Posamezni pozitivni primeri pa so bili ugotovljeni v okviru posebnega nadzora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin