Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
12.52

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vreme napoved Slovenija kaos Nemčija Nizozemska nevihta

Sreda, 5. 7. 2023, 12.52

9 mesecev, 3 tedne

Arso za celotno državo izdal oranžno opozorilo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Arso Slovenija, oranžno opozorilo | Arso je za celotno območje države prav tako izdal oranžno vremensko opozorilo. | Foto ARSO Meteo

Arso je za celotno območje države prav tako izdal oranžno vremensko opozorilo.

Foto: ARSO Meteo

Agencija za okolje (Arso) opozarja, da bodo danes zvečer in v prvem delu noči na četrtek v večjem delu Slovenije možna krajevna neurja. Arso je za celotno območje države prav tako izdal oranžno vremensko opozorilo. Napovedali pa so tudi možnost močnejših nalivov s točo, močnejši veter, udare strel in možnost poplav.

Po poročanju centra za obveščanje je v popoldanskih urah ozračje postalo nestabilno, na severu, v osrednjem delu in na jugovzhodu. Zato so se pojavile nevihte, ki so ponekod prerasle v krajevna neurja. Po do sedaj zbranih podatkih je center zabeležil devet dogodkov na območju občin Metlike, Šentjerneja, Kočevja, Dobrepolja, Ilirske Bistrice in Idrije.

Enote gasilcev so na prizadetih območjih prečrpavale vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih, poslovnih in gospodarskih objektov, očistile več meteornih jaškov ob vozišču in zavarovale zaradi vetra poškodovan drog za elektrovodnike.

Posredovati so morali tudi zaradi udarov strel

Gasilci so morali posredovati tudi zaradi udara strele, in sicer v občinah Idrija, kjer je strela udarila v drevo, in Kočevje, kjer je strela udarila v stanovanjski objekt.

Močno neurje se je popoldne pomaknilo mimo Novega mesta, nevihte pa so prešle na hrvaško stran. Nevihtno dogajanje se bo proti večeru prek vzhoda preselilo tudi na severovzhod države. O popolnem nevihtnem kaosu poročajo iz Nizozemske in Nemčije, kjer je neurje Poly že zahtevalo prve smrtne žrtve, več si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Neurje povzročilo popoln kaos v tujini, burno tudi pri nas

Na Nizozemskem, kjer sta orkanski veter in vihar − neurje Poly − povzročila veliko materialne škode, in v Nemčiji sta zaradi tega umrli dve osebi. Na spodnjih fotografijah si lahko pogledate razdejanje, ki ga je na Nizozemskem v Amsterdamu in okolici povzročil zelo globok ciklon.

Nevihtna linija je na jugovzhodu Slovenije razpadla, tako da nevarnosti toče ni več, poroča portal Neurje.si.

Mimo Kočevja se je proti Črnomlju približala močnejša nevihta, ki se je nato pomaknila proti vzhodu in prešla na hrvaško stran. Močnejše nevihte so se razvile na Dolenjskem, v nekaterih krajih se je pojavila toča do premera tri oz. štiri centimetre. Linija se sedaj pomika proti Hrvaški, v smeri Zagreba.

Neurje Poly zahtevalo smrtno žrtev tudi v Nemčiji

Neurje Poly, ki je danes na Nizozemskem zahtevalo smrtno žrtev in ohromilo promet, je doseglo tudi Nemčijo. Prizadelo je predvsem zvezno deželo Spodnja Saška. Sunki vetra so dosegli hitrost do 130 kilometrov na uro. V okrožju Emsland ob meji z Nizozemsko je po podatkih policije umrla peška, na katero je padlo drevo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neurje je v Nemčiji doseglo predvsem obalne predele in Spodnjo Saško, kjer so ponekod odpovedali pouk. Sunki vetra so po podatkih nemške vremenske službe dosegli hitrost tudi do 130 kilometrov na uro. V Emslandu je na peško padlo drevo in jo ubilo.

Ponekod je neurje povzročilo motnje v prometu. Odpovedali so nekatere trajektne povezave na otoka Pellworm in Halligen v Severnem morju. Motnje so bile tudi v železniškem prometu.

Nemška vremenska služba je napovedala, da bi vetru lahko sledile padavine. Od Emslanda do zvezne dežele Schleswig-Holstein na skrajnem severu Nemčije gre pričakovat nadaljnje močne sunke vetra, ki bi ob Severnem morju lahko dosegli hitrosti, značilne za vihar.

Pomorska vremenska služba v Hamburgu je izdala opozorilo pred neurjem za nemško obalo Baltskega morja. Sunki vetra s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro naj bi zajeli tudi Bremen, vendar naj bi se ponoči že umirili.

Močno neurje na Nizozemskem zahtevalo smrtno žrtev in ohromilo promet

Iz drugih evropskih držav, predvsem Nizozemske, medtem že poročajo o silovitih vetrovnih sunkih, ki povzročajo vetrolom in kaos v prometu.

Fotogalerija
1 / 3
Na Nizozemskem so zaradi neurja Poly danes odpovedali na stotine poletov, oblasti pa so ponekod zaustavile ali omejile tudi železniški in cestni promet. Sunki vetra so dosegli hitrost tudi do 140 kilometrov na uro. Na severu države so razglasili najvišjo, rdečo stopnjo nevarnosti.  V Haarlemu je umrla ženska, potem ko je na njen avtomobil padlo drevo. Šlo naj bi za najmočnejše poletno neurje v državi do zdaj.

Šlo naj bi za najmočnejše poletno neurje na Nizozemskem doslej. V Haarlemu blizu Amsterdama je umrla 51-letna ženska, potem ko je na njen avtomobil padlo drevo, poročajo tuje tiskovne agencije. V Amsterdamu sta bila huje poškodovana moška. Na enega je padlo drevo, drugega pa naj bi zadel padajoči električni daljnovod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Nizozemskem je neurje povzročilo popoln kaos.  | Foto: Reuters Na Nizozemskem je neurje povzročilo popoln kaos. Foto: Reuters

Amsterdamsko letališče Schiphol je sporočilo, da bo zaradi močnega vetra, dežja in slabe vodljivosti zračni promet "zelo omejen" vsaj do 16. ure. Odpovedali so okoli 400 letov. Prav tako so odpovedali železniške prevoze do Londona, Kölna in Hamburga, je sporočil nizozemski železniški operater NS.

Obalna straža je medtem rešila ljudi z ladje v bližini Volendama in jahte v bližini Urka na severu države, potem ko sta se zaradi neurja znašli v težavah. Na severu so oblasti pred tem že zaustavile železniški promet in posvarile pred prevračanjem tovornjakov in padci dreves na ceste.

V Amsterdamu najmočnejši sunki vetra izmerjeni poleti

Nekatere šole so zaprte. Oblasti so prebivalce na severu države pozvale, naj ostanejo doma in preobremenjene reševalne službe pokličejo le v primerih, ko je ogroženo življenje.

Nizozemska vremenska služba KNMI je za štiri severne regije izdala opozorilo rdeče stopnje. V pristanišču IJmuiden pri Amsterdamu so izmerili sunke vetra, ki so pihali s hitrostjo tudi do 146 kilometrov na uro. To je najmočnejši veter, ki so ga v državi kadarkoli izmerili poleti.

Na Nizozemskem sezona neviht sicer običajno traja od oktobra do aprila. Država je še posebej ranljiva za učinke podnebnih sprememb in ekstremne vremenske razmere, saj približno tretjina države leži pod morsko gladino.

Napoved za jutri 

Jutri bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, na zahodu tudi nevihtami. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, najvišje dnevne od 19 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

Preberite še:

Toča, neurje
Novice V delu Ljubljane padala kot oreh velika toča, v Posavju klestila pridelke
toča Radovljica
Novice Katastrofa na Gorenjskem: Takšne toče ne pomnijo #video
Ne spreglejte