Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 11. 2020,
14.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

58

Natisni članek

Koronavirus

Sobota, 14. 11. 2020, 14.45

3 leta, 5 mesecev

Bojana Beović: Ne moremo še govoriti o vrhu epidemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

58

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Po podatkih vlade je bilo v petek v Sloveniji potrjenih 1731 okužb s koronavirusom. Infektologinja Bojana Beović ob tem ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenutku obrne navzgor, poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov. Prav tako je še nekaj časa pričakovati večanje števila bolnikov z boleznijo covid-19 v bolnišnicah.

V Sloveniji so v petek ob 6657 testih potrdili 1731 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1224 bolnikov z boleznijo covid-19, kar je 25 bolnikov več kot dan prej. Na enotah intenzivne terapije se jih je zdravilo 206 oz. šest več kot v četrtek. Umrlo jih je 41, trije več kot v četrtek.

Splošna bolnišnica Celje je medtem na Twitterju sporočila, da število hospitaliziranih na intenzivni negi raste. Danes je pri njih hospitaliziranih 116 bolnikov s covidom-19 na navadnem oddelku in 22 na intenzivnem. Umrla sta dva bolnika. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa je hospitaliziranih 190 bolnikov, od tega jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje, so navedli na Twitterju.

V Bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici je trenutno 38 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivni enoti, šest jih potrebuje pomoč respiratorja.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je pri nas trenutno 19.803 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je nekoliko upadla in znaša 945.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 54.109 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 765 covidnih bolnikov.

Najvišji delež aktivnih okužb z novim koronavirusom so tudi v petek beležili v občini Rogašovci, kjer je ta znašal 3,485 odstotka. Občina z najmanjšim deležem aktivnih okužb je bila Kočevska. Največ novih primerov, 175, so v petek našteli v prestolnici, s 96 potrjenimi okužbami ji je sledil Maribor.

Nove okužbe v domovih starejših na Goriškem

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino v Mestni občini Nova Gorica je ob 13 okuženih oskrbovancih po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih tudi pet zaposlenih. Nekaj novih okužb je bilo potrjenih tudi v Domu upokojencev Nova Gorica, so danes sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

V goriški regiji so v petek potrdili 45 novih okužb, od tega jih je bilo 14 v Mestni občini Nova Gorica, ki ima tudi največ aktivnih okužb v regiji, 147.

Beović: Krivulja se lahko v vsakem trenutku spet obrne navzgor

Bojana Beović, sicer tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je za STA pojasnila, da zadnje številke "še vedno stojijo na mestu" in da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije, lahko pa govorimo o platoju. Problem takega platoja pa je, kot je opozorila, da se krivulja lahko v vsakem trenutku spet obrne navzgor. "Zato je tako nujno, da so bili sprejeti dodatni ukrepi, ki bodo, vsaj tako upamo, obrnili potek epidemije navzdol," je dejala.

Pričakuje, da se bo število hospitaliziranih še povečevalo

Glede na precejšnje število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v preteklem tednu in glede na to, da je med njimi kar nekaj starejših, je po njenih oceni pričakovati, da se bo število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še nekaj časa povečevalo. Upa, da bo do padca števila hospitaliziranih bolnikov prišlo pred koncem novembra.

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA ,

Zdravstveni sistem opravlja "herojsko delo"

Na ljubljanski infekcijski kliniki po njenih besedah "ves čas vozimo po robu, a hkrati celotni slovenski zdravstveni sistem zagotavlja dovolj veliko število postelj, da so ljudje ustrezno obravnavani". Kot pravi, je to herojsko delo in celotna družba bi se morala zavedati, da imamo v Sloveniji ne glede na težave z organizacijo in slabo kadrovsko preskrbljenost izjemno zdravstvo, ki temelji na zelo požrtvovalnih zaposlenih.

Zdravstveni delavci so trenutno v izjemno težkem položaju, tudi zaradi možnosti okužbe, a na srečo do prenosa okužbe neposredno od bolnikov ne pride pogosto. Pogosteje se to zgodi tam, kjer okuženost bolnikov ni prepoznana, in ne na oddelkih, kjer so hospitalizirani bolniki z boleznijo covid-19. Pri delu z njimi namreč dosledno uporabljajo zaščitno opremo, je pojasnila.

"Več je okužb, ki pridejo v zdravstvo od zunaj in se potem prenesejo med zaposlenimi. Tudi to skušamo omejevati. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v ljubljanskem kliničnem centru je v teh mesecih izjemno aktivna," je dejala.

Infekcijska klinika | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) trenutno sicer ne beleži vira okužb, beleži pa okuženost po nekaterih poklicnih skupinah. Po besedah Beovićeve lahko iz teh podatkov razberemo, da okuženi delajo v zelo različnih dejavnostih in da je prizadetih veliko poklicev. Sklepajo lahko, da se velik del okužb prenaša tudi na delovnih mestih.

Pozvala je k odgovornemu ravnanju

"Gre za odgovornost vsakega zaposlenega in vsakega delodajalca, da v svojem okolju omeji širjenje. Zavedati se moramo te povezanosti, skrbi za omejevanje epidemije na vseh mestih, kjer prihaja do stikov med ljudmi. In če prihaja do stikov, prihaja tudi do širjenja bolezni," je jasna infektologinja.

Poskrbimo, da bomo ostali zdravi in da ne bomo okužbe prenašali naokrog, je še pozvala. "Držimo se tega, da se ne zbiramo, se ne obiskujemo, kljub temu, da gre za martinovo. Ostanimo s svojo družino. Če smo na delovnem mestu ali kje drugje, kjer moramo biti, dosledno nosimo masko, razkužujemo roke, ohranjajmo distanco, zračimo prostore in se zavedajmo, da samo s tem prispevamo k čim bolj normalnemu preživetju in k manjšemu številu žalostnih izhodov te bolezni," je še dejala Beovićeva.

"Mesece že prepričujemo ljudi, da je bolezen nevarna, da terja velik davek. Žal so bili pred nekaj tedni v bistveno večjem soju žarometov tudi zdravniški kolegi, ki so razlagali, da gre za navadno gripo in da ti napori niso potrebni," je opomnila. Ob tem je poudarila, da se mora vsak, ki v taki kritični situaciji oglaša, zavedati svoje odgovornosti.

Preberite še:

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Število umrlih je v drugem valu višje, a je stopnja smrtnosti nižja kot v prvem
Ne spreglejte