Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
17. 1. 2017,
12.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

TEŠ TEŠ 6 Branko Sevčnikar Danijel Tajnik Arman Koritnik

Torek, 17. 1. 2017, 12.04

6 let, 7 mesecev

Neuradno: TEŠ izgubil tožbo proti nekdanjemu vodji projekta TEŠ 6

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

TEŠ, maj 2016 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Termoelektrarna Šoštanj naj bi – še nepravnomočno – izgubila v 187 tisoč evrov vredni odškodninski tožbi zoper nekdanjega direktorja projekta gradnje šestega bloka termoelektrarne (TEŠ 6) Gregorja Črepa. Prav danes pa bi morala biti na sodišču obravnava v tožbi družbe zoper sindikate zaradi domnevno nezakonite lanske stavke, a je obravnava prestavljena.

Gregorja Črepa, ki je bil od novembra 2013 do novembra 2014 direktor projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), je odškodninska tožba doletela zaradi domnevnega neskrbnega ravnanja na delu. 

Zamudil priložnost za plačilo polovične globe

Kot so nam že pred časom pojasnili v TEŠ, je podjetje prejelo odločbo carinskega urada, v kateri so mu izrekli 375 tisoč evrov globe. Na kaj se je globa nanašala, ne povedo ne v TEŠ ne na Finančni upravi (Furs), kjer se sklicujejo na davčno tajnost. Po naših informacijah je globa povezana z neplačanimi okoljskimi dajatvami.

Črep je po mnenju TEŠ ravnal "hudo malomarno", ker ni izkoristil priložnosti za plačilo polovične globe. "V pravnem pouku odločbe je bilo navedeno, da v primeru plačila izrečene globe najpozneje v roku osmih dni po pravnomočnosti TEŠ plača samo polovico izrečene globe, torej 187.500 evrov. Ker globe niso plačali v roku osmih dni, je moral TEŠ plačati polni znesek globe, s čimer je TEŠ nastalo 187.500 evrov škode," so nam pojasnili tožbeni zahtevek, ki so ga vložili predlani. 

Pritožba na višje sodišče

Zadeva je na sodišče prišla že lani, Črep, ki danes ni več zaposlen v TEŠ (ima svoje podjetje), pa nam je dejal, da je bil na prvi stopnji zahtevek zavrnjen. Zakaj, ni želel pojasniti.

Tudi v TEŠ so se zdaj zavili v molk, na mariborskem delovnem sodišču pa so nam povedali, da je bila odločitev res sprejeta, a zaradi pritožbe ene od strank še ni pravnomočna. Do pravnomočnosti sodišče odločitve ne more razkriti.


Preberite še:

Položnice za elektriko bodo višje, ker so vam v TEŠ lagali​

Sindikalist, ki je branil TEŠ6, zdaj pa grozi državi

Napad na TEŠ: kdo je organiziral sabotaže?

Uroš Rotnik – stric iz ozadja energetskega sindikata


Nekdanji vodja projekta TEŠ 6 Gregor Črep je "opustil skrbnost in ravnal hudo malomarno s tem, ko ni poskrbel, da bi bila polovična globa plačana pravočasno", menijo v TEŠ, ki ga vodi Arman Koritnik (na fotografiji). A prvostopenjsko sodišče naj bi njihovo tožbo zavrnilo. | Foto: Matjaž Vertuš Nekdanji vodja projekta TEŠ 6 Gregor Črep je "opustil skrbnost in ravnal hudo malomarno s tem, ko ni poskrbel, da bi bila polovična globa plačana pravočasno", menijo v TEŠ, ki ga vodi Arman Koritnik (na fotografiji). A prvostopenjsko sodišče naj bi njihovo tožbo zavrnilo. Foto: Matjaž Vertuš

Tožba zaradi nezakonite stavke zamrznjena

Na sodišču pa bi morala prav danes potekati obravnava v tožbi TEŠ proti sindikatu energetike in sindikatu TEŠ zaradi lanske stavke delavcev, ki je bila po mnenju vodstva podjetja nezakonita. 

A obravnava je prestavljena, sta nam povedala predstavnika obeh sindikatov, Branko Sevčnikar in Danijel Tajnik. Navedbe so potrdili tudi na celjskem sodišču, kjer pravijo, da sta sindikata prosila za preklic naroka zaradi poskusa mirne rešitve medsebojnih odnosov, TEŠ pa je soglašal. 

Sodni postopek naj bi bil zamrznjen do konca pogajanj sindikatov z družbo HSE in vsemi njenimi odvisnimi družbami, tudi TEŠ, glede odprtih delavskih vprašanj. Katera so in kdaj okvirno bodo pogajanja končana, sindikalista nista želela izdati, češ da so se s podjetjem dogovorili o nerazkrivanju informacij, v molk pa so se zavili tudi v TEŠ. 

Inšpektorat: Direktor ni oviral stavke

Policija preiskuje kopico sumov kaznivih dejanj, povezanih z gradnjo in upravljanjem šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. | Foto: Bor Slana Policija preiskuje kopico sumov kaznivih dejanj, povezanih z gradnjo in upravljanjem šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Foto: Bor Slana Spomnimo, da je bilo v TEŠ med aprilsko stavko vroče. Sindikat energetike je stavko organiziral zaradi domnevno "nevzdržnih razmer v energetiki", v času njenega trajanja pa naj bi eden od zaposlenih v TEŠ nepooblaščeno prevzel upravljanje šestega bloka elektrarne. Direktor podjetja Koritnik se je, kot je pozneje pojasnil, na podlagi varnostne analize dogodka odločil, da poveča število varnostnikov.

Nekaj dni pozneje pa se je Koritnik zaprl v komandno sobo. Sam je nato pojasnjeval, da se je med zaprtjem pogovarjal s pooblaščenimi delavci o operativnih zadevah. Na Holdingu slovenske elektrarne (HSE), ki je lastnik TEŠ, so pojasnili, da je to storil, da bi "glede na dogajanje v dneh pred tem" preprečil večjo škodo. 

Sindikati pa so na drugi strani menili, da je Koritnik delavcem omejeval pravico do stavke, zato so ga prijavili delovni inšpekciji. Ta je opravila nadzor, a ni ugotovila nepravilnosti, nam je sporočila Branka Knafelc z inšpektorata za delo.

Sum sabotaže

Kdo in zakaj je lani maja prerezal električne vodnike, s katerimi merijo temperaturo in vibracije bloka 6, preiskujejo kriminalisti. | Foto: Kdo in zakaj je lani maja prerezal električne vodnike, s katerimi merijo temperaturo in vibracije bloka 6, preiskujejo kriminalisti. Le dober mesec za tem, na nedeljski večer konec lanskega maja, pa so v TEŠ poskusili izklopiti šesti blok TEŠ. Kot smo poročali, naj bi šlo za koordinirano akcijo, katere cilj je bila popolna zaustavitev delovanja elektrarne. Dejanje preiskujejo kriminalisti.

Odgovore policije o poteku preiskave še čakamo.

Ne spreglejte