Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
30. 9. 2015,
7.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ustavno sodišče referendum

Sreda, 30. 9. 2015, 7.07

8 let

Neuradno: Referendum o pravicah istospolnih parov bo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ustavno sodišče je po neuradnih informacijah s tesno večino dovolilo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi, ki popolnoma izenačuje pravice raznospolnih in istospolnih parov.

Ustavno sodišče je referendum dovolilo, pri tem pa ni odločalo vsebinsko, temveč je upoštevalo zgolj procesne razloge, v Dnevniku pišeta Blaž Petkovič in Meta Roglič.

Odločitev - sprejeta naj bi bila s tesno večino (5:4) - se lahko še spremeni, če bi kateri od ustavnih sodnikov do razpošiljanja odločbe predlagal ponovno odločanje (revotacijo), večina sodnikov pa bi se odločila drugače.

Ustavno sodišče je o referendumu odločalo na pobudo koalicije Za otroke gre Aleša Primca, ki se je pritožila na odločitev DZ, ki je prepovedal referendum o noveli zakona o zakonski zvezi. Ta popolnoma izenačuje pravice raznospolnih in istospolnih parov.

Če bo sodišče, ki je odločalo po novem 90. členu ustave, po katerem referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, tudi uradno dovolilo referendum, bodo nasprotniki pravic istospolnih nadaljevali z zbiranjem podpisov za referendum. Po novih referendumskih pravilih mora zakon zavrniti okoli 340 tisoč volivcev.

"Odločitev pomeni, da bo odločilo ljudstvo, ne elita" Koalicija Za otroke gre! je z zadovoljstvom pospremila poročanje medijev, da so ustavni sodniki dovolili referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki med drugim istospolnim parom dopušča posvojitve. Kot zatrjujeta sovoditelja koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc, jim sodišče ni zanikalo navedb o glasovanju v prid referendumu.

"Odločitev pomeni, da bo odločilo ljudstvo, ne elita," je v izjavi novinarjem pred DZ povedal Primc. V poplavi slabih novic je namreč to po njegovih ocenah odlična novica za Slovenijo in svet.

Ne spreglejte