SiolNET. Novice Slovenija
8,26

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Napihovanje STA: Rutte je protestiral, a ne pri slovenski veleposlanici

8,26

termometer

Fake news
Foto: Getty Images

Z nenavadnim naslovom, da je premier Nizozemske Mark Rutte protestiral pri slovenski veleposlanici Sanji Štiglic zaradi tvita predsednika vlade Janeza Janše, je slovenska tiskovna agencija (STA) včeraj poročala o polemikah na spletnih omrežjih, ko Janša ni sprejel skupine evropskih poslancev. Ker je neobičajno, da bi predsedniki vlad protestirali pri veleposlanikih, smo preverili dejstva in slovensko zunanje ministrstvo prosili za pojasnilo, ali je premier Rutte bil res v kakšnem osebnem stiku z veleposlanico. Ali je torej res protestiral pri njej. 

Naslov ni odražal realnega dogajanja. Iz slovenskega zunanjega ministrstva so nam na vprašanje "Ali drži, da je nizozemski premier Mark Rutte zaradi tvita predsednika vlade Janeza Janše osebno protestiral pri slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic?" odgovorili tako: "Veleposlanica Republike Slovenije na Nizozemskem je včeraj prejela telefonski klic namestnika direktorja za Evropo na nizozemskem zunanjem ministrstvu. Pri tovrstnih klicih in pogovorih gre za običajno diplomatsko prakso komuniciranja med dvema državama."

Naslov STA in uvodni del teksta je bil takšen: 

sta članek

Če bi bil Rutte res pri veleposlanici Štigličevi ali bi osebno protestiral, denimo po telefonu, o čemer govori naslov, bi to bil precejšen diplomatski škandal. Predsedniki vlad pač redko kar tako pokličejo ali obiščejo veleposlanika. Ali veleposlanico. A ni bil. 

Če bi bil Rutte res pri veleposlanici Štigličevi ali bi osebno protestiral, denimo po telefonu, o čemer govori naslov, bi to bil precejšen diplomatski škandal. Predsedniki vlad pač redko kar tako pokličejo ali obiščejo veleposlanika. Ali veleposlanico. Če bi bil Rutte res pri veleposlanici Štigličevi ali bi osebno protestiral, denimo po telefonu, o čemer govori naslov, bi to bil precejšen diplomatski škandal. Predsedniki vlad pač redko kar tako pokličejo ali obiščejo veleposlanika. Ali veleposlanico. Foto: Bojan Puhek

Komunikacija je bila na nižji ravni, ki je bolj običajna. Rutte je res protestiral, a ne pri veleposlanici. Razloga za napihovanje, ko je v naslovu kar osebni protest premierja tuje države pri veleposlanici, je bil ustvariti vtis dramatičnosti dogodka. To je koristilo opoziciji, ki je zaradi "diplomatskega škandala" danes sklicevala tiskovne konference.

Več o zapletih, ki jih je z nenavadnim naslovom poskušal še napihniti STA, lahko preberete tukaj:

Janez Janša Novice Janša razburil šefa Evropskega parlamenta Sassolija

Kaj menite o medijih, položaj na tem področju so preverjali evropski poslanci, lahko odgovorite v anketi:

Kdo obvladuje večino slovenskih medijev?

 • Levica. 5777 glasov
  86,02%
 • Desnica. 627 glasov
  9,34%
 • Mediji so neodvisni. 312 glasov
  4,65%
Oddanih 6716 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin