Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Petek,
15. 10. 2021,
20.42

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

84

Natisni članek

Petek, 15. 10. 2021, 20.42

2 leti, 6 mesecev

Napihovanje STA: Rutte je protestiral, a ne pri slovenski veleposlanici

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,26

84

Fake news | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Z nenavadnim naslovom, da je premier Nizozemske Mark Rutte protestiral pri slovenski veleposlanici Sanji Štiglic zaradi tvita predsednika vlade Janeza Janše, je slovenska tiskovna agencija (STA) včeraj poročala o polemikah na spletnih omrežjih, ko Janša ni sprejel skupine evropskih poslancev. Ker je neobičajno, da bi predsedniki vlad protestirali pri veleposlanikih, smo preverili dejstva in slovensko zunanje ministrstvo prosili za pojasnilo, ali je premier Rutte bil res v kakšnem osebnem stiku z veleposlanico. Ali je torej res protestiral pri njej. 

Naslov ni odražal realnega dogajanja. Iz slovenskega zunanjega ministrstva so nam na vprašanje "Ali drži, da je nizozemski premier Mark Rutte zaradi tvita predsednika vlade Janeza Janše osebno protestiral pri slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic?" odgovorili tako: "Veleposlanica Republike Slovenije na Nizozemskem je včeraj prejela telefonski klic namestnika direktorja za Evropo na nizozemskem zunanjem ministrstvu. Pri tovrstnih klicih in pogovorih gre za običajno diplomatsko prakso komuniciranja med dvema državama."

Naslov STA in uvodni del teksta je bil takšen: 

sta članek | Foto:

Če bi bil Rutte res pri veleposlanici Štigličevi ali bi osebno protestiral, denimo po telefonu, o čemer govori naslov, bi to bil precejšen diplomatski škandal. Predsedniki vlad pač redko kar tako pokličejo ali obiščejo veleposlanika. Ali veleposlanico. A ni bil. 

Če bi bil Rutte res pri veleposlanici Štigličevi ali bi osebno protestiral, denimo po telefonu, o čemer govori naslov, bi to bil precejšen diplomatski škandal. Predsedniki vlad pač redko kar tako pokličejo ali obiščejo veleposlanika. Ali veleposlanico. | Foto: Bojan Puhek Če bi bil Rutte res pri veleposlanici Štigličevi ali bi osebno protestiral, denimo po telefonu, o čemer govori naslov, bi to bil precejšen diplomatski škandal. Predsedniki vlad pač redko kar tako pokličejo ali obiščejo veleposlanika. Ali veleposlanico. Foto: Bojan Puhek

Komunikacija je bila na nižji ravni, ki je bolj običajna. Rutte je res protestiral, a ne pri veleposlanici. Razloga za napihovanje, ko je v naslovu kar osebni protest premierja tuje države pri veleposlanici, je bil ustvariti vtis dramatičnosti dogodka. To je koristilo opoziciji, ki je zaradi "diplomatskega škandala" danes sklicevala tiskovne konference.

Več o zapletih, ki jih je z nenavadnim naslovom poskušal še napihniti STA, lahko preberete tukaj:

Janez Janša London
Novice Janša razburil šefa Evropskega parlamenta Sassolija

Kaj menite o medijih, položaj na tem področju so preverjali evropski poslanci, lahko odgovorite v anketi:

Kdo obvladuje večino slovenskih medijev?

  • Levica.
    86,01 %
    5780 glasov
  • Desnica.
    9,35 %
    628 glasov
  • Mediji so neodvisni.
    4,64 %
    312 glasov
Oddanih 6720 glasov
Ne spreglejte