SiolNET. Novice Slovenija
5,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napetost narašča: tujci zapuščajo Ukrajino, zveza Nato pošilja ladje in letala

5,56

termometer

Ukrajina Doneck zaporniki
State Department je vsem Američanom sporočil, naj "zaradi povečane grožnje ruske vojaške dejavnosti in covid-19 ne potujejo v Ukrajino". Foto: Reuters

Ameriški State Department je v nedeljo vsem družinskim članom diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu ZDA v Kijevu naročil, naj zapustijo državo. Američanom poleg tega v luči napetosti na meji med Rusijo in Ukrajino odsvetuje potovanja v obe državi. Zaveznice Nata so zvišale stopnjo pripravljenosti svojih sil ter napotile dodatne ladje in bojna letala v vzhodno Evropo, da bi okrepile zavezniško odvračanje in obrambo v času povečanih napetosti, ko Rusija krepi vojaško navzočnost v Ukrajini in okoli nje, je danes sporočilo zavezništvo. Tudi Avstralija in nekatere evropske države so svojim državljanom svetovale, naj zaradi stopnjevanja napetosti s sosednjo Rusijo preložijo nenujna potovanja v Ukrajino, veleposlanike in njihove sorodnike pa pozvale, naj Ukrajino nemudoma zapustijo. Slovenija zaenkrat ne namerava zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. 

Milošević Novice Je to novi Slobodan Milošević, pred katerim vsi trepetajo?

V skladu z navodili State Departmenta lahko Ukrajino prostovoljno zapusti tudi vse nenujno osebje veleposlaništva v Kijevu, ki sicer ostaja odprto. V Washingtonu zagotavljajo, da so se na te ukrepe pripravljali že dlje časa in da ne pomenijo zmanjšanja ameriške podpore Ukrajini.

Kot razlog za nova navodila State Department navaja poročila, da se Rusija pripravlja na večje vojaško ukrepanje proti Ukrajini. Svarila prihajajo v času naraščanja napetosti zaradi kopičenja ruske vojske na meji z Ukrajino.

Ukrajinski vojak, Ukrajinska kriza Novice Na oblast v Ukrajini proruski voditelj? London: Rusija mora umiriti razmere

Varnostne razmere nepredvidljive

"Varnostne razmere, še posebej okrog ukrajinske meje z Rusijo, na Krimu in vzhodu Ukrajine, ki je pod ruskim nadzorom, so nepredvidljive in se lahko poslabšajo brez svarila. Demonstracije, ki včasih postanejo nasilne, so reden pojav v Ukrajini, vključno s Kijevom," je sporočil State Department.

Vsem Američanom je sporočil, naj "zaradi povečane grožnje ruske vojaške dejavnosti in covid-19 ne potujejo v Ukrajino".

Spremenili so tudi nasvet glede potovanj v Rusijo. "Ne potujte v Rusijo zaradi napetosti na meji z Ukrajino, možnosti nadlegovanja ameriških državljanov, omejenih zmožnosti veleposlaništva, da pomaga državljanom v Rusiji, covid-19 in povezanih omejitev glede vstopa v Rusijo, terorizma, nadlegovanja ruskih državnih varnostnih uradnikov in samovoljnih odločitev lokalnih policij," sporoča State Department.

Zaveznice pošiljajo ladje in letala za okrepitev obrambe v vzhodni Evropi

"Nato bo še naprej sprejemal vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo vseh zaveznic, vključno z okrepitvijo vzhodnega dela zavezništva. Vedno se bomo odzvali na vsako poslabšanje našega varnostnega okolja," je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Izjava še izpostavlja, da so v preteklih dneh "številne zaveznice objavile trenutne ali prihajajoče napotitve" sil.

"Danska pošilja fregato v Baltsko morje in naj bi v Litvo napotila štiri bojna letala F-16 v podporo dolgoletni Natovi misiji nadzora zračnega prostora v regiji. Španija pošilja ladje, da se pridružijo Natovim mornariškim silam, in razmišlja o pošiljanju bojnih letal v Bolgarijo," je na spletni strani zapisalo zavezništvo.

Francija je izrazila pripravljenost, da pošlje enote v Romunijo pod poveljstvom Nata. Nizozemska pa bo z aprilom v Bolgarijo poslala dve lovski letali F-35, da bi podprla Natove dejavnosti nadzora zračnega prostora v regiji. Na razpolago za Natove sile za hitro posredovanje (NRF) je ponudila tudi ladjo in kopenske enote.

ZDA so tudi "jasno povedale, da razmišljajo o povečanju svoje vojaške navzočnosti v vzhodnem delu zavezništva".

A ključna članica EU Nemčija je prošnjo Ukrajine večkrat zavrnila, zaradi česar je bil Zelenski pred dnevi kritičen do nje. V Berlinu so namreč dali nedavno jasno vedeti, da Ukrajini ne nameravajo pošiljati orožja.

Za razburjenje je s svojimi izjavami poskrbel tudi poveljnik nemške mornarice Kay-Achim Schönbach, ki je izrazil razumevanje za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki da si po njegovem zasluži spoštovanje. Schönbach je medtem že ponudil svoj odstop. Nemška vlada pa se je danes uradno oddaljila od njegovih izjav.

Rusija v zadnjih mesecih kopiči sile ob meji z Ukrajino

Nato je obrambno zavezništvo, so še poudarili v izjavi in pri tem spomnili, da je Nato kot odgovor na rusko nezakonito priključitev Krima leta 2014 povečal svojo navzočnost v vzhodnem delu zavezništva, vključno z napotitvijo štirih večnacionalnih bojnih skupin v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko.

"Te enote, ki jih vodijo Združeno kraljestvo, Kanada, Nemčija in ZDA, so večnacionalne in bojno pripravljene. Njihova navzočnost jasno kaže, da se bo napad na eno zaveznico štel za napad na celotno zavezništvo," so poudarili in pri tem opozorili, da "pred letom 2014 v vzhodnem delu zavezništva ni bilo Natovih sil".

Napetosti med Rusijo in Zahodom so se v zadnjih mesecih okrepile zaradi ruskega kopičenja sil ob meji z Ukrajino, kar naj bi nakazovalo na morebitne ruske priprave na invazijo. Moskva to sicer vztrajno zavrača.

Borut Štrukelj Novice Borut Štrukelj v oddaji Osebno z Valentino Plaskan: Naredili smo največ, kar smo lahko #video

Slovenija ohranja število diplomatov v Kijevu 

Slovenija za zdaj ne namerava zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Dodali so, da vse dejavnosti potekajo v usklajevanju z drugimi državami EU. Te se za razliko od ZDA niso odločile za umik družinskih članov diplomatskega osebja iz Kijeva.

Glede potovanj v Ukrajino še vedno velja splošno priporočilo, ki je objavljeno na spletni strani zunanjega ministrstva, so zapisali na MZZ. Slovenskim državljanom odsvetujejo vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk.

Veleposlaništvo Slovenije v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah, so pojasnili.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je po zasedanju dejal, da je Borrell jasno poudaril, da diplomatsko predstavništvo EU ostaja v Ukrajini v polni sestavi in tudi oni ne vidijo razloga za kakršnokoli spremembo v trenutnem stanju.

Na MZZ so medtem zapisali še, da je Slovenija zaskrbljena zaradi krepitve ruskih vojaških sil ob ukrajinski meji. "Pozivamo k deeskalaciji in diplomatski rešitvi, pri čemer pozdravljamo napore v tej smeri s strani evropske službe za zunanje delovanje in zaveznikov," so poudarili.

Dodali so, da Slovenija nudi podporo Ukrajini v okviru članstva v zvezi Nato. Ob morebitni eskalaciji je potreben enoten in hiter odziv v koordinaciji z zavezništvom in drugimi mednarodnimi partnerji, so poudarili na ministrstvu.

Francija odsvetuje nenujna potovanja v Ukrajino 

Franciji bosta pri umiku diplomatov in njihovih sorodnikov iz Ukrajine pomagali tudi Nemčija in Avstralija, ta je k umiku pozvala tudi druge Avstralce v državi.

Francoski državljani bi se morali izogibati potovanjem v Ukrajino, razen če imajo nujen razlog, je sporočilo francosko ministrstvo za zunanje zadeve v svojih posodobljenih priporočilih za potovanja.

Zaradi kopičenja ruske vojske na meji s sosedo je "priporočljiva povečana pazljivost", na ministrstvu pa še posebej priporočajo izogibanje obmejnim območjem na severu in vzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija bo svojim veleposlanikom pomagala zapustiti Ukrajino, če bodo to želeli

Nemško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da bo družinskim članom uslužbencev veleposlaništva v Kijevu pomagalo zapustiti Ukrajino, če bodo to želeli. To velja tudi za nemške organizacije v Ukrajini, kot je Goethejev inštitut, je v Berlinu dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Christopher Burger, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ta ukrep sprejemamo, da bi zagotovili varnost ljudi, za katere smo tam odgovorni," je dejal in dodal, da je njihovo veleposlaništvo v Kijevu zmožno delovati tudi ob morebitni grožnji ruske invazije.

"Še naprej potrebujemo našo diplomatsko prisotnost na terenu, da bi Ukrajini v tej situaciji stali ob strani," je še povedal Burger.

Avstralce pozvali, naj nemudoma zapustijo Ukrajino 

Avstralska vlada je medtem vse državljane pozvala, naj nemudoma zapustijo Ukrajino. Potovalno opozorilo "zaradi nevarnosti oboroženega spopada" so danes dvignili na najvišjo raven.

Vse Avstralce so pozvali, naj po komercialnih poteh zapustijo državo in se pri tem zavedajo, da so lahko leti v kratkem času spremenjeni ali odpovedani. Sorodnike avstralskih diplomatov bodo odpeljali iz Kijeva, so še sporočili.

Po navedbah avstralskega časopisa Sydney Morning Herald, ki se sklicuje na ukrajinske vire, je v tej državi okoli 1.400 avstralskih državljanov. Vlada v Canberri te številke ni potrdila.

ZDA in Velika Britanija sta že pred tem napovedali, da bosta umaknili nekaj zaposlenih iz svojih veleposlaništev v Kijevu. Družinski člani diplomatov so bili pozvani, da zapustijo Ukrajino.

Zaradi velikega kopičenja ruskih enot blizu meje z Ukrajino se na Zahodu bojijo, da Kremelj morda načrtuje invazijo na sosednjo državo. Moskva to zavrača in zahteva varnostna jamstva ZDA in Nata.

Ukrajinski predsednik EU pozval, naj ostane enotna proti Rusiji 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom Evropsko unijo danes pozval, naj ostane enotna ob morebitni ruski invaziji na Ukrajino, so sporočili iz njegovega urada. Do poziva Zelenskega prihaja po izjavah Berlina glede pomoči v orožju in nemških predstavnikov o Rusiji.

Zelenski je predsedniku Evropskega sveta Michelu danes dejal, da je "pomembno ohraniti enotnost vseh članic EU pri zaščiti suverenosti in ozemeljske celovitosti" Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahvalil se je Michelu in voditeljem članic EU, katerih diplomati ostajajo v Ukrajini "in nas podpirajo". S tem se je ukrajinski predsednik odzval na napovedi EU, da ne bo ravnala kot ZDA, ki umikajo družine diplomatov iz Ukrajine.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju danes pojasnil, da ne vidi posebnih razlogov za ta korak in meni, da ni potrebe po dramatizaciji položaja, dokler potekajo pogajanja z Rusijo.

Kremelj je sicer Ukrajino danes obtožil, da pripravlja ofenzivo na vzhodu države, kjer se ukrajinske sile od leta 2014 borijo proti proruskim separatistom. "Ukrajinske oblasti na mejo s samooklicanimi republikami pošiljajo ogromno sil in sredstev. Narava te koncentracije govori o pripravah na ofenzivo," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Iz urada Zelenskega so ob tem danes sporočili, da Ukrajina ne bo "podlegla provokacijam" in bo ostala "mirna in zadržana", še poroča AFP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin