Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2016,
15.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti protest Ljubljana

Sobota, 27. 2. 2016, 15.30

7 let, 12 mesecev

Napeto v Ljubljani: protestnike je ločila policija (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Protestniki, ki so proti nastanitvi beguncev v Ljubljani, so se na Kotnikovi ulici, kjer je imela shod skupina, ki nastanitvi beguncev ne nasprotuje, srečali. Policija je skupini ločila z barikadami.

V Ljubljani sta danes potekala dva shoda. Na Kotnikovi ulici je potekal shod v podporo nastanitvi beguncev v Ljubljani in Sloveniji, na Trgu republike pa shod proti. Skupina, ki nastanitvi beguncev nasprotuje, se je peš odpravila proti Kotnikovi ulici, kjer sta se skupini srečali. Številni policisti so skupini ločili z barikadami, med njima pa je vladalo napeto vzdušje.

Napeto vzdušje med skupinama En na drugega so kričali in vzklikali vsak svoje slogane. Na vsaki strani je bilo več sto protestnikov. Udeleženci protesta proti namestitvi migrantov so vpili gesla, kot so Cerar odstop, Za Slovenijo, Nočemo migrantov. Na drugi strani je slišati vpitje No pasaran in Antifašisti smo. Skupina, ki namestitvi migrantov nasprotuje, je nato odšla.

Shod v Ljubljani: Sovraštvo do beguncev je enako fašizmu

Na Kotnikovi ulici v Ljubljani, kjer je po novem izpostava azilnega doma, se je ob 14. uri najprej začel shod pod geslom Begunci, dobrodošli. Zbralo se je okoli tisoč ljudi. Udeleženci so imeli s sabo številne transparente, ki pozdravljajo begunce v Sloveniji oziroma v Ljubljani. "Sovraštvo do beguncev = fašizem", "Imigracija ni kriminal", "Nihče ni ilegalen" in številne druge napise je s sabo prineslo več sto udeležencev protesta, ki ne nasprotujejo namestitvi beguncev v Sloveniji, so pa proti zapiranju meja.

Protestnike pozdravili tudi begunci Iz samskega doma na Kotnikovi, kjer je po novem izpostava azilnega doma, so med skupino protestnikov, ki njihovo nastanitev podpira, prišli tudi begunci. Protestniki so jim ponudili čaj in piškote, ki so jih prinesli s sabo.

Na shodu tudi nekdanji predsednik Kučan Med udeleženci shoda so bili tudi poslanci ZL Matej Tašnar Vatovec, Miha Kordiš, Franc Trček in Matjaž Hanžek, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, evropska poslanka Tanja Fajon in sindikalist ter član TRS Branimir Štrukelj. Med kulturniki pa so se shoda med drugimi udeležili Veno Taufer, N'Toko, Suzana Koncut, Zoja Skušek, Jadranka Juras in Žiga Kariž.

V Ljubljani bodo sprejeli mladoletnike, ki so jih v Kranju zavrnili Podporo migrantom je prišel izrazit tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred dnevi Ljubljančane pozval k strpnosti in pogumu. Kot so povedali na Mestni občini Ljubljana, se je mesto odzvalo tudi na potrebo po nastanitvi šestih mladoletnih migrantov oz. otrok brez spremstva, namestitev katerih so v Kranju zavrnili. Sicer pa so za nastanitev beguncev poleg državnih že vseskozi na voljo tudi tri občinske lokacije, so še spomnili na občini.

Protestniki s Trga republike: Stop islam

Uro pozneje, ob 15.00, pa se je na Trgu republike začel shod, kjer so se zbrali okoli 600 nasprotnikov takšne namestitve. Nato so se opremljeni s slovenskimi zastavami, nekateri so imeli tudi zastave s karantanskim tigrom, spet drugi transparente, na katerih piše Stop islam, Proti migrantom itd., odpravili proti Kotnikovi.

Organizator protesta s Trga republike je skupina s Facebooka, z imenom Ljubljana je proti migrantskemu centru. Na družbenem omrežju so zapisali, da zahtevajo takojšnje zaprtje meje za nezakonite migrante, zavrnitev vstopa vsem migrantom, ki jih države severno in južno od Slovenije ne želijo, kot tudi "konec vsiljenega naseljevanja migrantov v rizična okolja". Med udeleženci shoda je bilo opaziti predsednika SNS Zmaga Jelinčila, ljubljanskega mestnega svetnika SDS Jerneja Pavlina in ekonomista Bernarda Brščiča.

Ne spreglejte