SiolNET. Novice Slovenija
2,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najvišja lani obračunana dohodnina v Sloveniji: poldrugi milijon evrov

2,76

termometer

furs
Foto: STA

Polovica zavezancev za dohodnino je že poravnala svoje obveznosti za lani, preostale pa to čaka v prihodnjih dneh. V sredo bo finančna uprava (Furs) tudi vrnila preplačane zneske tistim, ki so lani med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine.

Finančna uprava je prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2018 poslala zavezancem konec marca, drugega pa konec maja.

Prejelo jih je 1.543.609 zavezancev in tisti iz prvega svežnja so medtem preveč plačano dohodnino že prejeli vrnjeno oz. so jo morali v primeru med letom prenizko obračunanega davka doplačati.

Dohodnina Posel danes Napaka Fursa: poslali več kot sedem tisoč napačnih izračunov Davčna uprava RS Novice Ne nasedajte goljufom! Davčna uprava upokojencem ne nakazuje po pet tisoč evrov.

Za dolžnike, ki so junija prejeli informativni izračun, se rok za doplačilo izteka

Za zavezance iz drugega svežnja se ti roki iztečejo v sredo, 31. julija. Izjema so tisti, ki so olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljali elektronsko prek sistema eDavki, saj so vračilo prejeli že prejšnji teden.

V prvem svežnju so bili informativni izračuni za 953.500 zavezancev. Vsi skupaj so morali še pred koncem maja državi vrniti nekaj več kot 46 milijonov evrov, država pa jim je po drugi strani vrnila 64,6 milijona evrov.

V drugem svežnju je Furs odposlal še 590.109 informativnih izračunov. Tokrat je bilo doplačil za skupaj 41,1 milijona evrov, vračil pa za 206,5 milijona evrov.

denar Foto: Getty Images

Zavezanci, ki niso prejeli informativnega izračuna, morajo do konca julija oddati napoved

Preostali zavezanci, ki so v letu 2018 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, vendar informativnega izračuna dohodnine niso prejeli, morajo dohodninsko napoved vložiti sami.

Časa ni več veliko, saj morajo to storiti do 31. julija. Napoved morajo vložiti na finančnem uradu, v katerem so vpisani v davčni register.

Nebotičnik Posel danes Davčna nad lastnika Nebotičnika Tekstina Posel danes Davčna nad šefa ene največjih tekstilnih tovarn v državi Mirko Tuš Posel danes Davčna nad 26-milijonski odpustek Mirku Tušu

S samoprijavo se zamudniki lahko izognejo visokim kaznim

Tudi po tem datumu bodo sicer napoved še lahko oddali, vendar kot samoprijavo. Pri tem na Fursu izpostavljajo letos uveljavljene spremembe zakona o davčnem postopku, po katerih zavezanec davčne napovedi ne more več popravljati, če je bila odločba o odmeri že izdana in vročena. Samoprijava je dopustna le še v primeru zamude vložitve davčne napovedi, so opozorili.

Dohodnina je prihodek državnega in občinskih proračunov in pomemben vir slovenskih javnih financ. Finančna uprava je v letu 2018 pobrala skoraj 2,5 milijarde evrov dohodnine, kar je 11,4 odstotka več kot leto prej, v strukturi javnofinančnih prihodkov pa je to predstavljalo 14,8-odstoten delež.

Zavezanci, ki so v letu 2018 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, vendar informativnega izračuna dohodnine niso prejeli, morajo do 31. julija dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer na finančnem uradu, v katerem so vpisani v davčni register. Zavezanci, ki so v letu 2018 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, vendar informativnega izračuna dohodnine niso prejeli, morajo do 31. julija dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer na finančnem uradu, v katerem so vpisani v davčni register. Foto: Tina Deu

Več kot polovica zavezancev prejema minimalno plačo ali manj

Večina zavezancev - po podatkih za leto 2017 je takšnih skoraj štiri petine - izkazuje bruto dohodke do višine povprečne plače.

Od teh se jih nekaj več kot polovica preživlja le z dohodki do višine minimalne plače.

Nekdo je lani v Sloveniji prejel 3,5 milijona evrov bruto prihodkov

Po drugi strani je zavezancev z dohodki, ki presegajo tri povprečne letne slovenske plače, v Sloveniji le kakšen odstotek. Številke pa so lahko zelo visoke. Rekorder za leto 2018 je zavezanec, ki je prejel dobrih 3,5 milijona evrov prihodkov.

furs Novice Furs namerava pobrati za 632 milijonov evrov več davkov Furs Posel danes Furs do dodatnih 160 milijonov evrov

Njegove identitete seveda niso razkrili, pojasnili pa so, da je poleg plače, bonitet in regresa iz delovnega razmerja prejel še dohodke iz drugega pogodbenega razmerja, kamor se denimo vštevajo delo po avtorski pogodbi ali sejnine, ter dohodek od prodaje avtorske pravice ali izuma. Plačati je moral nekaj več kot 1,5 milijona evrov dohodnine.

Na drugem mestu sledi podjetnik, ki so mu za leto 2018 obračunali 803.840 evrov dohodnine, na tretjem pa spet zaposleni s prihodki iz rednega in drugega pogodbenega razmerja - plačal je 676.651 evrov. Ker se rok za vložitev napovedi za leto 2018 še ni iztekel, se morda lahko ta lestvica še spremeni.

Furs, e-račun Posel danes Novost Fursa, ki dviga pritisk podjetnikom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin