Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2012,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vinko Gorenak Zvonko Fišer

Četrtek, 16. 2. 2012, 14.33

8 let

Nad tožilstvom bo bdela posebna organizacijska enota MNZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na MNZ že ustanavljajo posebno organizacijsko enoto, ki bo bdela nad tožilstvom, so potrdili na ministrstvu, a podrobnosti ne dajejo.

Sicer pa so prenosu tožilstva pod okrilje MNZ govorili na torkovem sestanku med ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom in generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem ter vodji oddelkov vrhovnega tožilstva. Pogovor se je nanašal na izvajanje novega zakona o vladi, tudi na prenos tožilstva pod okrilje ministrstva za notranje zadeve (MNZ). V okviru slednjega bo nad tožilci bdela posebna organizacijska enota, ki je, kot so pojasnili na MNZ, v postopku ustanavljanja.

Ne bo novih zaposlitev Časnik Delo sicer piše, da bo nad tožilci bdel poseben direktorat ali urad. Kdo ga bo sestavljal, minister Gorenak po poročanju Dela še ne ve, ne bo pa novih zaposlitev, saj načrtuje, da bodo pod okriljem MNZ za tožilstvo pristojni tisti, ki so na tem področju delali na pravosodnem ministrstvu.

Na ministrstvu so povedali še, da so bila na sestanku predstavljena javnosti že znana stališča, za katera se zavzema minister Gorenak. Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS so le potrdili, da je minister v torek bil pri njih na sestanku, medtem ko drugih informacij niso želeli podati.

Pozitivna Slovenija, SD in Fišer so proti Glede prenosa tožilstva pod okrilje MNZ se sicer v javnosti krešejo mnenja. Opozicijski stranki Pozitivna Slovenija in SD sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo zakona o vladi v delu, ki govori o tožilstvu. Prenosu pa med drugim nasprotuje tudi Fišer, ki je konec januarja v sporočilu za javnost navedel, da je umestitev tožilstva pod okrilje MNZ v "vseh pogledih neprimerna in nedopustna". Taka rešitev ima lahko samo en namen, je prepričan, in sicer podrejanje državnega tožilstva.

Ne spreglejte