Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2019,
11.01

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Natisni članek

Norveška Pipistrel

Sreda, 21. 8. 2019, 11.01

4 leta, 8 mesecev

Na Norveškem zasilno pristalo Pipistrelovo letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

4

Na Norveškem je pred dnevi zasilno pristalo Pipistrelovo letalo na električni pogon. Nesreča, v kateri so jo potniki odnesli brez poškodb, bi lahko ogrozila namero norveške vlade po večji uporabi tovrstnih letal. A iz Pipistrela so sporočili, da so iz Osla že dobili novo naročilo.

Pred tednom dni je na Norveškem zasilno pristalo dvosedežno električno letalo slovenskega proizvajalca Pipistrel, sicer v lasti podjetja Avinor. Letalo je vzletelo 285 kilometrov jugozahodno od prestolnice Oslo, med poletom proti letališču pa je potnika signal opozoril, da je nekaj narobe s pogonom. Motor je nato izgubil moč in letalo je s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro zasilno pristalo na vodi.

V letalu sta bila med poletom norveška državna sekretarka Aase Marthe J. Horrigmo in direktor podjetja Avinor Dag Falk-Petersen, ki je letalo tudi pilotiral. Kot je povedal, je najprej poslal klic na pomoč, nato pa v gozdu poiskal jezero, na katerem je lahko zasilno pristal, poroča Forbes. Norveški mediji so objavili fotografije napol potopljenega letala. Potnika v letalski nesreči nista bila poškodovana. 

Konec norveških sanj o letalih na električni pogon?

Zasilni pristanek Pipistrelovega letala alpha electro G2 postavlja pod vprašaj namero norveških oblasti, ki želijo v letalski promet vpeljati več letal na električni pogon, poroča Fobes. Prav to letalo so v podjetju Avinor uporabljali za promocijo električnega pogona v letalstvu. 

Gre za prvo električno dvosedežno letalo s potrjeno serijsko proizvodnjo. Letalo ima domet okoli 130 kilometrov oziroma za eno uro letenja. 

Pipistrel: Incident ni vplival na sodelovanje z Norvežani

V Pipistrelu so nam povedali, da za zdaj še ni znano, kaj je bil vzrok za nesrečo, in o tem ne želijo špekulirati, da pa ta ni vplivala na sodelovanje z Norvežani, saj so že naročili dve letali enakega modela.

Dodali so, da so aktivirali svojo skupino strokovnjakov in ponudili pomoč lokalnim oblastem pri preiskavi. Prva poročila kažejo na izgubo moči motorja, kar je povzročilo zasilni pristanek. Poškodovanih pri tem ni bilo, kar potrjuje, da so varnostni mehanizmi v letalu delovali. Ko je bilo letalo in posadka v vodi, prav tako ni prišlo do visokonapetnostnega šoka, so še dodali v sporočilu. 

Pravijo še, da je dogodek po letalskih konvencijah kategoriziran kot incident in ne kot nesreča, saj je šlo za nadzorovan pristanek.

Ne spreglejte