Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poslanci župani

Petek, 6. 5. 2011, 13.07

8 let

Na MVK večina podprla nezdružljivost funkcij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V teku je že sedmi poskus spremembe zakona o poslancih, s katerim bi določili nezdružljivost poslanske funkcije z župansko in podžupansko. Tokrat je podprt s podpisi 44 poslancev.

Predlog za uvedbo nezdružljivosti je v DZ vložila skupina 44 poslancev s prvopodpisanim Francijem Kekom (Zares). Podpise je prispevalo osem od devetih poslancev Zares, 21 od 28 poslancev SD, štirje od petih poslancev LDS, štirje poslanci SNS, dva poslanca DeSUS, nepovezani poslanci in poslanca narodnih skupnosti. Spremembe zakona je podprla večina članov mandatno-volilne komisije (MVK), predlog pa podpira tudi vlada. SDS za nezdružljivost le v mestnih občinah V SDS so prepričani, da je nezdružljivost zastavljena preširoko in so zato predlagali dopolnilo, po katerem bi bila poslanska funkcija nezdružljiva z župansko funkcijo le v mestnih občinah. Kot izhaja iz obrazložitve zakona, bi s tem tudi sledili rešitvam, ki veljajo na primer v Avstriji ali Franciji, je opozoril Jože Tanko. MVK ne pristaja na delitev na "pomembne in nepomembne župane" Predlog je označil kot "konstruktiven", saj bi omogočil "korak naprej" na tem področju. Vendar je večina (z devetimi glasovi proti sedmim) dopolnilo zavrnila, češ da je potrebno stvari reševati celostno, da naj pravila igre veljajo za vse in da ne pristajajo na delitev na "pomembne in nepomembne župane".

Neprimerna prioriteta za čas krize? Poslanci SDS so se sicer spraševali, ali je obravnavani zakon res prioriteta za ta čas. Andrej Vizjak je tako koalicijskim poslancem očital, da se ukvarjajo sami s sabo namesto z resnimi problemi države, z oživitvijo gospodarstva ali z ustvarjanjem novih delovnih mest. Ivan Grill (SDS) poleg tega ne vidi neposrednega konflikta interesov v funkciji župana in poslanca in zato tudi ne potrebe za takšen zakon. "Če kje lahko volivke in volivci določajo združljivost, je to pri volitvah županov in volitvah v DZ," pravi.

Juri: Preprečili bomo netransparentno delovanje politike Gre za pomemben zakon, da bomo v prihodnje preprečili netransparentno delovanje politike, je poslancem SDS odgovarjal Franco Juri (Zares), ki opozarja, da je slednje eden ključnih vzrokov za nedelovanje sistema, tudi gospodarskega. Po njegovih besedah pa tudi državljanke in državljani pričakujejo, da bodo končno začeli z omejevanjem privilegijev funkcionarjev in ta zakon naj bi šel v tej smeri.

Župevc: Očitno ni nikoli pravi čas za te spremembe Kot je ugotavljala Melita Župevc (SD), očitno ni nikoli pravi čas za sprejemanje teh sprememb, saj jih tokrat obravnavajo že sedmič. Poudarila je, da gre za ločitev med zakonodajno in izvršno oblastjo, pa tudi javno mnenje se večinsko ne strinja, da lahko poslanci hkrati sedijo na dveh stolčkih - ob poslanskem še na županskem.

Majhenič: Županski lobi se v DZ zavzema za interese lokalne skupnosti Da gre za dve veji oblasti, izvršilno in zakonodajno, ter njuno nezdružljivost, je menil tudi Silven Majhenič (SNS), ki je opozoril, da tudi izkušnje, denimo na odboru za okolje, kažejo, da se "županski lobi v DZ" zavzema za interese lokalne skupnosti.

Sajovic bi reorganiziral tudi državni svet Borut Sajovic (LDS), sicer župan Tržiča, je dejal, da ne nasprotuje uvedbi nezdružljivosti, a bi se hkrati morali pogovarjati tudi o reorganizaciji državnega sveta, o zastopanosti lokalnih interesov na drugem nivoju. Sicer pa je bil kakšen mesec nazaj glede na razprave prepričan, da bo "tokrat uspelo, zdaj pa je vsak dan manj".

Ne spreglejte