Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
14.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

očetovstvo

Torek, 14. 5. 2013, 14.51

7 let, 12 mesecev

Na ministrstvu za delo poudarjajo pomen aktivnega očetovstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vključevanje očetov v družinske obveznosti in vzgojo otrok ima velik pomen, k temu pa jih skušali spodbuditi s spremembami področne zakonodaje, so pred dnevom družin sporočili z ministrstva za delo.

"Poudariti želimo pomen aktivnega očetovstva," je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak dejala v izjavi za javnost po srečanju s predstavniki očetov z različnih področij dela.

Spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih Napovedala je spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katerimi želijo "bolj spodbuditi očete, da se vključijo v vzgojo otrok v otrokovih najrosnejših letih," je pojasnila. "Želimo večjo vlogo očetov v družini, dogovoriti pa se moramo za način."

Pogovor s predstavniki očetov, med katerimi so bili tudi delodajalci in očetje iz študentskih družin, je po besedah ministrice pokazal različna stališča, poglede in poudarke. "Študentske družine smo specifične, ker navadno starša ali eden od njiju ni zaposlen," je dejal Bor Trček. Z zakonodajo so na splošno sicer zadovoljni, "le pri izvedbenem delu se zatika", pravi. "Imamo težave s centri za socialno delo, saj včasih ni jasno, kdo je upravičen do starševskega dopusta in podobno," je dejal.

Slišati pa je bilo tudi poglede očetov, ki so delodajalci. "Delodajalci verjamemo, da se povečuje aktivna vloga očetov, vendar je za njeno uresničevanje potrebno sporazumno odločanje," je dejal Aleksandar Vidovič. Glede spreminjanja zakonodaje meni, da problemov ni mogoče rešiti z enim zakonom. "To je skupen maraton in ne tek na kratke proge. Treba je uskladiti različna stališča, tako delodajalcev, delojemalcev, študentov ..."

Spodbujanje družbenega vključevanja in medgeneracijske solidarnosti Letošnji mednarodni dan družin, 15. maj, pod geslom Spodbujanje družbenega vključevanja in medgeneracijske solidarnosti opozarja vlade in civilno družbo, da je treba stremeti k prijaznim strategijam za družine, zlasti za tiste, ki se soočajo z revščino, je ministrica zapisala v poslanici. To bo po njenih besedah "omogočalo večjo socialno zaščito družin, enake možnosti za razvoj vseh otrok, zmanjšanje odsotnosti z dela in možnost uskladitve obveznosti v vseh življenjskih obdobjih ter tudi enake možnosti za očete".

"Mednarodni dan družin je tudi odlična priložnost, da javnost opozorimo na pomen spodbujanja dejavne vloge očetov v družinskem življenju, predstavitev pozitivnih vidikov odgovornega očetovstva in odpravljanje stereotipov o tradicionalnih družbenih vlogah spolov," je navedla.

Novi zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih bo tudi na podlagi zavez iz evropske zakonodaje po njenih besedah namenjal poseben poudarek spodbujanju očetov v družinskem življenju v najzgodnejši fazi otrokovega življenja. Tako naj bi očete spodbudil k večjemu koriščenju starševskega dopusta.

Starševski dopust koristi 85 odstotkov vseh očetov Stroka je po pojasnilu ministrice enotna - večje koriščenje starševskega dopusta, na primer očetovskega dopusta, ki ga koristi že 85 odstotkov vseh očetov, prinaša spremembe v načinu razmišljanja mladih družin, zlasti moških.

"Zgodnja aktivacija očetov spodbuja enakopravno vlogo obeh staršev pri vzgoji in varstvu otrok, skrb in delitev odgovornosti v obdobju neposredno po otrokovem rojstvu pa pozitivno vplivata na skrb in delitev odgovornosti v nadaljnjih letih," je poudarila. Dodala je, da je glede na raziskave pri partnerjih odločitev za še enega otroka pomembno odvisna od tega, kolikšen del bremena v skrbi za družino in dom prevzame oče.

Poziv vladi, naj družinam pomaga, ne pa jih vedno bolj izčrpava Zveza družin pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pa je ob tej priložnosti vlado in vse pristojne institucije pozvala, naj ne rušijo več dobrobiti socialne države in naj družinam pomagajo, ne pa da jih vedno bolj izčrpavajo, še posebej zdaj , v obdobju gospodarske krize in negotovosti, ko so te pogosto edino zatočišče in opora svojim članom.

Ob tej priložnosti oziroma ves teden, to je do 22. maja, bo pod okriljem omenjene nevladne organizacije v sodelovanju s 33 različnimi kulturno-umetniškimi organizacijami tudi brezplačna akcija "za družine brezplačno", ko bodo te družinam omogočale brezplačen vstop v svoje hrame kulture in umetnosti.

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993.

Ne spreglejte