Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

davčne oaze

Petek, 14. 3. 2014, 14.44

8 let

Na leto izpuhti okoli 300 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Na svetu letno prek davčnih oaz izgine 300 milijard evrov. To je svetovna težava, ki je ne bi rešili, tudi če določene države ne bi bile več davčno ugodne. Takoj bi se pojavile nove."

Svetovno znani ekonomist, ki se med drugim ukvarja z raziskovanjem utaj davkov, James S. Henry pravi, da številne države v zadnjih desetih letih dejansko tekmujejo, katera bo davčno bolj ugodna.

"Davčne oaze najbolj izkoriščajo najbogatejši in multinacionalke, od tehnoloških podjetij do največjih bank, letno pa prek njih izgine okoli 300 milijard evrov," pravi Henry, ki poudarja, da najvplivnejši in najbogatejši vedno najdejo ponujene prednosti pri izogibanju ali manjšem plačevanju davkov.

"Saj se spomnite znanega ameriškega borznega guruja Warrena Buffeta, ki je povedal, da plačuje manj davkov kot njegova tajnica. To se dejansko dogaja." Kot je še pojasnil Henry, bi se, tudi če bi se določene države z bolj ugodnim davčnim okoljem odločile, da to ne bodo več, takoj pojavile nove, saj imamo pri vsej konkurenci tudi davčno konkurenčnost.

Pognati jim je treba strah v kosti Na posvetu državnega sveta, kjer so iskali rešitve, kako bi se lahko denar, ki je "ušel iz Slovenije", spet vrnil, je notranji minister Gregor Virant poudaril, da sta gospodarski kriminal in korupcija eni izmed najvišjih prioritet te vlade. Kot je poudaril Virant, je treba razčistiti stvari za nazaj, poiskati odgovorne in odgovorne tudi kaznovati.

"Moramo dati jasno sporočilo in pognati strah v kosti tistim, ki to delajo. S tem bomo dosegli namen," je jasen Virant, ki je znova poudaril, da v Sloveniji ni več svetih krav in nedotakljivih. "Samo lani je bilo na področju gospodarskega kriminala vloženih skoraj 3.000 ovadb, kar je 50 odstotkov več kot leto dni pred tem. Vrednost oškodovanja je znašala 180 milijonov evrov. Samo v bančnem sektorju trenutno poteka preiskava kaznivih dejanj, ki naj bi državno premoženje oškodovala za več kot 350 milijonov evrov."

Virant je še poudaril, da obstajajo mehanizmi, s katerim "bi lahko pridobili ukraden denar nazaj", in dodal: "Zdaj je treba delati. Akcija."

Ne spreglejte