Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2011,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jezersko

Nedelja, 14. 8. 2011, 10.59

8 let

Na Jezerskem se bo odvil že 53. tradicionalni ovčarki bal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri gostišču ob Planšarskem jezeru na Jezerskem se je pričel 53. tradicionalni ovčarski bal, etnološka prireditev, ki obiskovalcem predstavi prigon ovc s planin, ovčerejo in številne izdelke.

Ovčereja je na Jezerskem v porastu, domačini pa so ponosni na avtohtono slovensko pasmo ovac. Stari kmečki običaji bodo oživeli s pomočjo članov turističnega, kulturnega društva, društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme ter številnih drugih Jezerjanov. Po besedah glavnega organizatorja Ivana Milošiča iz gostišča ob Planšarskem jezeru bo pri prireditvi namreč sodelovalo okrog sto ljudi. Kaj vse je potrebno, da nastanejo zimske nogavice? Pastirji bodo prignali ovce v dolino, poročali gospodarju o minulih dogodkih in prirastku, ovce pa bodo tudi ostrigli. Organizatorji obljubljajo, da bodo obiskovalci lahko videli, kaj vse je potrebno, da nastanejo najtoplejše zimske nogavice, in se okrepčali ob koroških žgancih in 'masovneku' z domačim kislim mlekom, pa tudi ovčjih pečenicah, pečenemu jagenjčku in divjačinskemu golažu. Ovce bodo strigli le pastirji Ovce bodo na prireditvi sicer strigli le pastirji. Pred leti so poskusili to dejavnost ponuditi tudi obiskovalcem, a se to po besedah Milošiča ni obneslo, saj so bile ovce preveč prestrašene ob neznanih ljudeh.

Za pestro popoldne bodo na Jezerskem poskrbeli harmonikarji, Vesele Štajerke in folklorna skupina iz Cerkelj, je še pojasnil Milošič, ki sicer obljublja tudi lepo vreme. V primeru, da bo vreme organizatorjem morebiti le ponagajalo, pa bodo prireditev prestavili za en teden, je še pojasnil.

Ovčereja je v tem delu Slovenije v porastu Ovčereja je na Jezerskem še zelo živa, saj ima skoraj vsaka tamkajšnja kmetija kakšno čredo. Še več, ovčereja je po oceni Milošiča v tem delu Slovenije v porastu, čeprav jezersko-solčavska pasma ni znana po mleku, ampak predvsem po odličnem mesu in kakovostni volni. Za prireditev bodo s planin sicer privedli le eno čredo, saj ovce na višjih pašnikih praviloma ostajajo vse do septembra.

Ne spreglejte