SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Japonskem prvi primeri mrzlice denga po 70 letih

4

termometer

Na Japonskem so prvič po 70 letih ponovno zabeležili primere mrzlice denga. V parku v središču Tokia so namreč komarji virus prenesli na skupno 19 ljudi, poročajo japonski mediji.

A nihče od okuženih ne kaže resnejših simptomov. V Tokiu in sosednji provinci Saitama so sicer pred tem zabeležili še tri druge primere mrzlice.

Mestne oblasti v Tokiu so po parku Jojogi razpršile insekticide, da bi pobili komarje, ki so prenašali virus. Zdravstveno ministrstvo pa sedaj preiskuje, ali so virus staknile tudi osebe, ki so blizu okuženim.

Komarji po svetu potujejo predvsem s transportom kontejnerjev Vsako leto se z mrzlico denga okuži okrog 200 Japoncev, a med potovanjem v tujini, še posebej v tropskih in subtrobskih krajih. Tokrat pa gre za prvi primer okužbe na japonskem ozemlju po letu 1945. Komarji prenašalci in njihova jajčeca sicer po svetu potujejo predvsem s transportom kontejnerjev, širijo jih tudi turisti.

Simptomi mrzlice denga so med drugim vročina, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, bruhanje ter izpuščaj. V majhnem številu primerov pride do smrtno nevarne hemoragične denge s krvavitvami. Cepiva za virus ni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin