SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Brniku odkrili spomenik ob 20. obletnici samostojnosti

4

termometer

 | Foto:
Pred stavbo postaje letališke policije Brnik so odkrili spomenik ob 20. obletnici samostojne Slovenije, ki bo po besedah predsednika republike Danila Türka večen.

Tako, kot bo večen spomin na pogumna dejanja teritorialcev, miličnikov in civilistov, s katerimi so pred zasedbo ubranili okno naše države v svet.

Spomin na dogodke pred dvajsetimi leti

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike spomnil na 20 let od nastanka Slovenije, ključne dogodke, žrtve in na vse, kar je dvajsetletni razvoj prinesel. Obeležje bo stalo v spomin na čas, ko so pripadniki teritorialne obrambe (TO) in takratne milice enotam JLA preprečili zasedbo letališča in osamitve Slovenije v mednarodni skupnosti, je dejal.

"JLA je naletela na ognjeni sprejem" Letališča so vedno ocenjena kot strateško pomembni objekti, je nadaljeval, zato je jugoslovanska zvezna oblast 26. junija 1991 od poldneva dalje zaprla brniško letališče, pa tudi portoroško in mariborsko. Na Brniku so to hoteli doseči z močno oklepno enoto, ki je bila nameščena na Vrhniki, a so na svoji poti naleteli na ognjeni sprejem.

"Izkazali so se pripadniki TO in civilisti"

Blokade so pot enot le upočasnile, saj so vseeno prispele do letališča, ki pa ga nikoli niso zasedle, je poudaril Türk. Za to je zaslužen tudi boj pri Trzinu, je dodal, kjer je po njegovem mnenju specialna enota milice pokazala svojo sposobnost za vojaške akcije, izkazali pa so se tudi pripadniki TO in civilisti.

Načrtni poskus osamitve Slovenije pred zunanjim svetom so sestavljali zasedba mejnih prehodov, fizična zasedba meje, blokada pomembnih infrastrukturnih objektov in poskusi onesposobitve številnih oddajnih centrov. Brez slovenskih informacij bi takratna jugoslovanska oblast mednarodno javnost morda uspela prepričati o Slovencih kot separatistih, je še opozoril predsednik republike.

"Z doseženim moramo biti zadovoljni"

Dve desetletji po vojni moramo biti zadovoljni z doseženim, je prepričan Türk. "Noben občutek pesimizma, vulgarnosti, nobena laž ali sprenevedanje ne more in ne sme zastreti tega pogleda na veličastno mobilizacijo slovenskega naroda v času osamosvojitve," je pojasnil in dodal, da je iz tega boja nastala uspešna država, ki je veliko dosegla. "Če tega ne bomo pozabili. bomo lahko uspešni tudi naprej," je dejal.

Slovesnosti na Brniku so se udeležili še ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor policije Janko Goršek, cerkljanski župan Franc Čebulj in predstavniki policijskih, vojaških in civilnih organizacij. Policisti so ob tem podelili dve priznanji: srebrni ščit policije je prejel Matjaž Završnik s Policijske postaje Kranj, bronasti znak policije za sodelovanje pa Gorska reševalna služba Bohinj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin