Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2008,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2008, 13.24

8 let

MZZ: Odnosi z BiH niso ohlajeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko zunanje ministrstvo je danes zanikalo trditve Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, da naj bi se odnosi med državama ohladili.

Nasprotno, pojasnjujejo na MZZ, dvostranski odnosi so odlični, Slovenija pa si je tudi kot predsedujoča EU maksimalno prizadevala, da bi BiH z EU podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum. Ta sporazum je dokončno odprl vrata Bosni in Hercegovini za članstvo v Evropski uniji, obenem pa je utrdil njeno državnost," poudarjajo na ministrstvu v izjavi za javnost, v kateri se odzivajo na stališče stranke SDA, ki ga povzemajo tako slovenski kot bošnjaški mediji. Srečanja slovenske vlade s predstavniki Republike srbske SDA namreč zatrjuje, da naj bi Slovenija sodelovala v poskusih razkosanja BiH. Dokaz temu naj bi bila tudi srečanja predstavnikov slovenske vlade s predstavniki Republike srbske. Premier Janez Janša se je namreč srečal s premierom Republike srbske Miloradom Dodikom, notranji minister Dragutin Mate pa pred dnevi s kolegom Stanislavom Čađom, to pa naj bi dokazovalo, da je Slovenija zagovornik Srbije.

Podpora vsem državam Zahodnega Balkana

"Slovenija je v času predsedovanja podpirala približevanje vseh držav Zahodnega Balkana EU in izjav v korist ene države (mediji tu izrecno omenjajo Srbijo) nikakor ni mogoče tolmačiti na škodo katerekoli druge države. Slovensko zunanje ministrstvo je trdno prepričano, da je evropska perspektiva in torej članstvo v EU vseh držav v regiji največje jamstvo za dokončno stabilizacijo Zahodnega Balkana," so na očitke odgovorili na MZZ.

Slovenija in BiH imata prijateljske odnose Poudarili so še, da ima Slovenija z BiH "prijateljske odnose in nikakor ne postavlja pod vprašaj njene suverenosti in ozemeljske celovitosti". "Vprašanje odnosov med narodi BiH je njihovo notranje vprašanje. Slovenija želi imeti dobre odnose z vsemi narodi v BiH; v ta okvir sodijo stiki, ki zadevajo specifična vprašanja in ki nikakor ne posegajo v tematiko odnosov med državama," še poudarjajo na MZZ in dodajajo, da bo "Slovenija bo tudi v prihodnje v dvostranskih odnosih in na širši mednarodni ravni vsestransko podpirala BiH".

Ne spreglejte