Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
30. 11. 2012,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2012, 12.58

8 let

Mramor: Politiki ni mar za mlade in gospodarski razvoj

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi napovedanih ostrih rezov v proračunu na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti je danes potekalo več protestnih shodov na slovenskih fakultetah.

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je potekal javni zbor študentov in zaposlenih, na katerem so se seznanili z ukrepi vlade na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti. Izrazili so nestrinjanje z načinom urejanja teh področij.

Napad na javno visoko šolstvo Glede na to, da predlagani proračun predvideva dodatno zmanjšanje sredstev za univerze za osem odstotkov glede na proračun 2012 oziroma za 16 odstotkov glede na proračun 2011, je bil dekan Ekonomske fakultete Dušan Mramor prepričan: "To je napad na visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost, zlasti na javno visoko šolstvo. Zasebni zavodi niso bili deležni tolikšnega znižanja."

Odpuščanje profesorjev Mramor je dodal, da bi še eno tolikšno znižanje pomenilo, da bodo imeli samo še za plače in nič več. Fakulteta, ki je trenutno med najuspešnejšimi na svetu na svojem področju, ne bo mogla plačevati nobenih drugih računov kot za elektriko, vodo … Seveda bi to pomenilo odpuščanje profesorjev, kar pripelje do povečanja števila študentov na enega profesorja, ukinjanja izbirnih predmetov, manj bo tujih študentov, manj naših študentov bo lahko šlo v tujino na izmenjavo … Na koncu bo kakovost študija manjša. Ekonomska fakulteta bo ob takih trendih izgubila obe akreditaciji (EQUIS in AACSB). Ob slabši kakovosti študija bodo diplomanti slabše zaposljivi, gospodarstvo bo dobilo slabši kader …

Kakovost jih preprosto ne zanima Nekdanji minister za finance ob tem pravi: "Ker se nas ne da podrediti, nas je treba stisniti do te mere, da nam bodo potem lahko pomagali. Seveda pod določenimi pogoji." Zbrani množici študentov in profesorjev je dekan Mramor povedal tudi, kaj so mu predlagali na resornem ministrstvu, da bi privarčevali: "Lahko upokojite vse nad 65 let, kar omogoča ZUJF. Ko smo jim povedali, da smo eno tretjino zaradi tega že upokojili, pa so nam rekli, zakaj pa niste vseh. Govorim o profesorjih. Kot da to ne bi bili ključni raziskovalci, ki delajo program, ki zagotavljajo, da pedagoški proces normalno teče. Kakovost jih preprosto ne zanima."

Politiki ni mar za mlade in gospodarski razvoj "Namesto da bi se pogovarjali o višanju kakovosti, se pogovarjamo o odpuščanju," je bilo slišati iz ust dekana v največji predavalnici na ekonomski fakulteti. "Če se bo to uresničilo, bo univerza izpadla s šanghajske lestvice, mi pa bomo izgubili obe akreditaciji. Politiki očitno ni mar za mlade in za gospodarski razvoj."

Zanimivo je, da osnovnošolska dejavnost ni bila deležna sorazmernega znižanja z visokim šolstvom: "Osnovno šolstvo je zaščiteno, ker je tam udeleženih več volivcev tako na državni kot na občinski ravni," je razloge za tovrstno nesorazmerje predstavil Mramor.

Zasebni zavodi nimajo kakovostnega kadra Razlog za to, da se je vlada odločila za tako oster napad na javno visoko šolstvo, je po Mramorjevih besedah tudi v tem, da zasebne fakultete nimajo tako kakovostnih profesorjev. Če jih čim več odpustijo v javnih zavodih, bi lahko zasebni zavodi pridobili kakovosten kader. V zasebnih zavodih pa težav z ZUJF-om nimajo.

Zapustiti prostore do 16. decembra letos Ob vseh finančnih težavah so bili na ekonomski fakulteti od ministrstva deležni še enega negativnega presenečenja. Včeraj so dobili dopis, s katerim jih ministrstvo obvešča, da morajo do 16. decembra letos zapustiti prostore, v katerih je potekal doktorski študij Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in ki so jih imeli v najemu v bližini fakultete.

Ne spreglejte