Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
14.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 23. 2. 2013, 14.29

8 let, 5 mesecev

Možina: V Sloveniji imamo dobro zdravstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zdravstvena blagajna ima danes monopolno vlogo v zdravstvu, kakršenkoli monopol pa je škodljiv, je dejal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Andrej Možina.

Možina je za Dnevnikov Objektiv še povedal, da je prepričan, da imamo v Sloveniji glede na merljive rezultate zdravljenja dobro zdravstvo, ki ga dosegamo s premalo zdravniki in v neugodnih delovnih razmerah.

Neugodne razmere v zdravstvu se zdaj, v času finančnih težav in varčevanja, po mnenju prvega moža zdravniške zbornice še poslabšujejo. Kot ocenjuje, se bodo dodatno zaostrile ob skorajšnjem prostem pretoku pacientov v EU. Tako bodo slovenski bolniki odhajali v Avstrijo, kjer imajo 4,8 zdravnika na 1000 prebivalcev in za bolnika še enkrat več časa kot slovenski zdravnik, pravi Možina.

Sloveniji manjka okoli 1000 zdravnikov Sloveniji manjka okoli 1000 zdravnikov, samo 500 družinskih zdravnikov. Pri nas imamo 2,4 zdravnika na 1000 prebivalcev, povprečje držav OECD pa je 3,4 zdravnika na 1000 prebivalcev, spomni Možina. V zbornici se po njegovih besedah zavedajo, da ob današnjem številu zdravnikov in pomanjkanju denarja evropskega standarda še dolgo ne bomo dosegli, pomembno pa je, tako Možina, da vmes "vemo, da pri čem smo".

"In, da v kriznih razmerah ne tarnamo, da se ne da nič spremeniti; izkoristimo jih raje za premik na bolje in začnimo novo poglavje v slovenskem zdravstvu," poudarja Možina.

"Bolnišnic ni treba zapirati, ampak jih na novo organizirati" O bolnišnicah pravi, da jih ni treba zapirati, ampak jih na novo organizirati v korist bolnikov. Potrebovali bi več negovalnih oddelkov in več specialnih bolnišnic, je dejal Možina in poudaril, da v strateškem dokumentu, ki ga pripravljajo zdravniške organizacije, razmišljajo prav o spremembi današnjega regijskega principa odločanja v zdravstvu.

Sodobne bolnišnice so sicer za Možino nekakšne tovarne zdravja. Isto delo je, podobno kot v tovarnah, že zaradi kakovosti smiselno koncentrirati na manj mestih, naprave pa morajo biti izkoriščene ves dan, meni Možina, ki je hkrati predsednik Združenja za ginekološko onkologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

"Zdravstvena blagajna ima monopol, ki je škodljiv" V nadaljevanju se je predsednik zdravniške zbornice dotaknil med drugim tudi zdravstvene blagajne, s katero ni zadovoljen, ker ima monopol, ki je po njegovem škodljiv. Kot je opozoril, zavarovalnici daje taktirko v roke več kot desetletna nedejavnost ministrstva za zdravje, ki ni poskrbelo za posodobitev zakonodaje.

Osnovna naloga zavoda za zdravstveno zavarovanje po njegovem je, da zagotovi dovolj denarja in s tem stik medicine s sodobnimi trendi. Kot ocenjuje, bi za obvezno zavarovanje lahko na primer skrbele tri zavarovalnice, ki bi tekmovale med seboj, bolnišnice in drugi javni zavodi pa ne bi bili v tako podrejenem položaju, kot so danes, je še zatrdil predsednik ZZS Andrej Možina.

Ne spreglejte