Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2014,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

motoristi

Sobota, 22. 3. 2014, 10.19

8 let

Motoristi, previdno na cestah! Poostren bo tudi policijski nadzor.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles, zato policisti opozarjajo na potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti.

Vsekakor je treba preveriti aktivno in pasivno varnost motorja in motorista.

Preostale voznike pa policisti pozivajo k večji previdnosti in zavedanju, da se po dolgi zimi motoristi spet vračajo v promet. Zato je treba spremljati dogajanje na cesti, tudi za vozilom v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil pa se je treba prepričati, da ni vzporedno že hitrejši motorist. Previdnost ne bo odveč tudi pri vključevanju s stranske na glavno cesto.

Na cesto individualno, ne skupinsko Voznikom motornih koles policisti svetujejo, da se v novo sezono zapeljejo previdno in vidno. Prve vožnje naj bodo individualne in ne skupinske. Treba je paziti na posledice zime, ki so ostale na cestiščih, predvsem na luknje in razpoke v asfaltu ter na pesek, ki se še vedno pojavlja na in ob robovih cestišč.

Treba se je zavedati, da na hladnem asfaltu pnevmatike še nimajo tako dobrega oprijema kot na vročem poletnem asfaltu, zato je treba v prvih kilometrih pnevmatike primerno ogreti, hitrost vožnje pa prilagoditi razmeram na cesti.

Statistike so črne Lanska sezona je bila sicer boljša v primerjavi s sezono leto prej, saj je umrlo manj motoristov in mopedistov – skupaj 21, leto prej 22. Manj jih je bilo lahko poškodovanih, v letu 2012 je bilo takih 658, v letu 2013 pa 608. Hudo se je v letu 2012 poškodovalo 191 motoristov, lani pa 155.

Lani je bilo med povzročitelji prometnih nesreč veliko število alkoholiziranih motoristov. Od 567 povzročiteljev je bil 101 pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja prisotnosti alkohola v organizmu pa je bila pri teh povzročiteljih 1,43 grama na kilogram pri motoristih, pri mopedistih pa 1,65 grama na kilogram, navajajo na Generalni policijski upravi.

Ne spreglejte