Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
13.20

Osveženo pred

3 dni, 15 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

vojska Slovenija Francija caesar

Petek, 12. 7. 2024, 13.20

3 dni, 15 ur

Mors podpisal pismo o nameri glede nakupa francoske oborožitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
Caesar | S podpisom pisma se bodo na Morsu začeli vsi nujni postopki za morebitno nabavo in uvedbo sistemov caesar in mistral v Slovensko vojsko.  | Foto Reuters

S podpisom pisma se bodo na Morsu začeli vsi nujni postopki za morebitno nabavo in uvedbo sistemov caesar in mistral v Slovensko vojsko.

Foto: Reuters

Ministrstvo za obrambo je danes s francoskim obrambnim ministrstvom podpisalo pismo o nameri glede evropskih skupnih javnih naročil topniških oborožitvenih sistemov caesar in sistemom zračne obrambe mistral, so sporočili z Morsa. S tem se bodo začeli postopki za morebitno nabavo in uvedbo teh sistemov v Slovensko vojsko.

Pismo sta na daljavo podpisala državni sekretar na Morsu Damir Črnčec in nacionalni direktor za oborožitev na francoskem obrambnem ministrstvu, general Gael Diaz de Tuesta.

S podpisom pisma se bodo na Morsu začeli vsi nujni postopki za morebitno nabavo in uvedbo sistemov caesar in mistral v Slovensko vojsko. Obenem bo izpolnjen pogoj za oddajo vloge za pridobitev evropskih sredstev za izgradnjo skupnih vojaških zmogljivosti.

Sporazum omogoča sodelovanje na področju zasnove, realizacije in nabave oborožitvenih sistemov 

Sporazum med slovensko in francosko vlado o sodelovanju na obrambnem področju omogoča sodelovanje na področju zasnove, realizacije in nabave oborožitvenih sistemov. Morebitna nabava sistemov caesar in mistral pri francoskih proizvajalcih bo izvedena pod povsem enakimi pogoji kot za vse druge države, ki so že ali še bodo pristopile k pobudi skupnih naročil.

Slovenija namerava sicer že od nemške družbe Diehl Defence za 147 milijonov evrov kupiti sistem zračne obrambe srednjega dosega iris-t slm. Za ta nakup je pogodba že podpisana.

Rakete Patriot S-300
Novice Več članic Nata Ukrajini pošilja nove sisteme zračne obrambe
Su-27
Novice ZDA Ukrajini pošiljajo novo ogromno pošiljko orožja
policija, sinagoga, Francija, napad
Novice Eurobarometer: po mnenju Evropejcev varnost in obramba prednostni področji
Ne spreglejte