Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 17.34

8 let

Mnenje zagovornika načela enakosti glede Strojanovih za Mirovni inštitut pristransko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mirovni inštitut in PIC ocenjujeta, da je mnenje zagovornika načela enakosti Domna Zupana glede primera Strojan pristransko in nestrokovno.

Nevladni organizaciji Mirovni inštitut in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC), ki sta pobudo o vprašanju, ali so oblasti v primeru preselitve romske družine Strojan leta 2006 ravnale diskriminatorno, zagovorniku podali 29. januarja 2007, trdita, da so predstavniki takratne vlade in policije s svojim ravnanjem jeseni 2006 kršili prepoved diskriminacije.

"Namen vložitve ni bilo le ugotavljanje diskriminacije" Namen vložitve pobude pa ni bil, kot so zapisali v inštitutu, le pridobiti mnenje o tem, ali je šlo za diskriminacijo. Pač pa so hkrati želeli tudi preveriti, ali je zagovornik načela enakosti, ki deluje v okviru urada vlade za enake možnosti, sposoben neodvisno in nepristransko presojati kršitve prepovedi diskriminacije, ki jih zagrešijo državni organi, vključno s predstavniki vlade.

"Navedel je le tiste informacije, ki družino kažejo v negativni luči"

Glede na vsebino izdanega mnenja menijo, da zagovornik takšne neodvisne in nepristranske presoje ni zmožen. Na to po njihovem mnenju kažejo strokovne napake, kot npr. ta, da se zagovornik ne opredeli do večine navedb pobudnikov, temveč je zahteval dodatne informacije od številnih državnih organov, pri tem pa v mnenju navedel le tiste, ki romsko družino kažejo v negativni luči.

"Mnenje nasprotuje ocenam drugih institucij" "Mnenje je odraz nekritičnega opravičevanja ravnanja takratnih oblasti in po vsebini nasprotuje oceni komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, varuha človekovih pravic in nevladnih organizacij za človekove pravice, da je šlo za nedopustno diskriminacijo," so na Mirovnem inštitutu navedli v sporočilu za javnost.

Mnenje je bilo izdano nerazumno pozno

Opozarjajo pa tudi na to, da je bilo mnenje izdano šele dve leti in dva meseca po vložitvi pobude, kar je z vidika varstva pravic žrtev diskriminacije po njihovem mnenju "popolnoma nerazumno".

"Domen Zupan naj odstopi" Mnenje ocenjujejo kot nestrokovno in pristransko, zato zagovornika načela enakosti Domna Zupana pozivajo, naj odstopi. Oblasti pa pozivajo, naj "čim prej spremenijo ureditev instituta zagovornika tako, da bo način imenovanja zagotavljal nepristranskost in neodvisnost odločanja in preprečeval imenovanje strankarskih funkcionarjev na to funkcijo".

"Zagovornik naj dobi pristojnosti po vzoru informacijskega pooblaščenca"

Zagovornik načela enakosti naj postane od vlade in drugih državnih organov neodvisen organ, okrepiti pa je treba tudi njegove pristojnosti po vzoru informacijskega pooblaščenca, so v Mirovnem inštitutu še zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo: Člani romske družine Strojan iz Ambrusa na Dolenjskem so se konec oktobra 2006 po tem, ko so vaščani nasprotovali njihovi vrnitvi na domove, po posredovanju takratnega notranjega ministra Dragutina Mateja začasno preselili v nastanitveni center v Postojni. Konec decembra 2006 pa so se preselili v Ljubljano v prostore logističnega centra Roje v lasti ministrstva za obrambo.

Ne spreglejte