Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
6.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar koalicija pogovori Združena levica Zavezništvo Alenke Bratušek DeSUS NSi SMC

Četrtek, 24. 7. 2014, 6.37

8 let

Miro Cerar upa na oblikovanje široke koalicije (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je prve pogovore s strankami DeSUS, Združeno levico, Zavezništvom Alenke Bratušek in NSi o oblikovanju vlade ocenil kot "zelo konstruktivne".

Jutri bodo opravili še pogovore s Socialnimi demokrati in sklenili ta neformalni krog. Prihodnji teden bodo na vrsti bolj vsebinski pogovori. Na vprašanje o možnosti "mavrične koalicije" je Cerar odgovoril: "Upanje na široko koalicijo obstaja, seveda pa ne bomo vanjo nikogar silili. Zdaj bi iz vseh razgovorov sklepal, da imajo stranke željo, da nekaj storijo za Slovenijo in ji pomagajo na poti iz krize ter da so pripravljene prevzeti odgovornost. Ali v vladi ali zunaj nje, to bo njihova dokončna odločitev, ki bo znana kmalu."

V prihodnjih dneh bolj konkretno V prihodnjih dneh si bodo izmenjali bolj vsebinska stališča in prihodnji teden začeli bolj konkretna pogajanja. "Naša današnja namera je bila, da strankam omogočimo, da povedo, ali se vidijo v koaliciji, katere so njihove vsebinske prioritete in kako bi rade sodelovale. Mislim, da je pomembno, da mi kot tisti, ki organiziramo pogovore, prisluhnemo preostalim."

Imenovanje predsednika DZ bo povedalo veliko Cerar je potrdil, da bodo sestavili ogrodje, vsebinski dokument za prihodnje pogovore, čeprav pričakuje, da bo koalicijska pogodba pripravljena šele v prihodnjih tednih. Po drugi strani je mogoče, da bi "prve zanesljive obrise" koalicije dobili do prihodnjega petka, ko bo državni zbor volil predsednika parlamenta, pravi Cerar. "A počakati moramo, kakšni bodo pogovori prihodnji teden."

O evropskem komisarju danes niso govorili, je zagotovil najverjetnejši mandatar.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da bodo z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem lahko dosegli kompromis o eni od ključnih zahtev DeSUS v koalicijskih pogajanjih, vrnitvi regresa upokojencem. Po pogovorih s Cerarjem je Erjavec dejal: "Pogovor je bil zelo konstruktiven. Lahko bi našli pot do dogovora, seveda pa bomo imeli še številke sestanke. Dogovorili smo se, da se začnemo prihodnji teden pogovarjati s pogajalskimi skupinami. Sem optimist, mislim, da je zelo verjetno, da bi stranka DeSUS lahko sodelovala v vladi Mira Cerarja."

Erjavec pričakuje mesto predsednika državnega zbora Erjavec je še dejal, da Slovenija potrebuje močno in trdno vlado, politična stabilnost bo ključna, stranka DeSUS pa bo pri tem konstruktivna. Predsednik DeSUS je izrazil tudi pričakovanje, da bodo kot druga najmočnejša stranka dobili mesto predsednika državnega zbora.

"Mislim, da bo brez DeSUS težko oblikovati dovolj močno vlado, tudi če bodo v koaliciji vse preostale stranke," pa je dejal pred srečanjem.

Združena levica ostaja v opoziciji "Ugotovili smo, da se v številnih programskih točkah s Stranko Mira Cerarja pričakovano razlikujemo. Hkrati smo ugotovili, da obstajajo stične točke na ravni projektnega sodelovanja. Najverjetneje ostajamo v opoziciji, ker pa želimo biti konstruktivna opozicija, smo se dogovorili, da se v torek še enkrat sestanemo," je po sestanku s Cerarjem dejal eden od vodij koalicije Združena levica Luka Mesec.

Kot točko, pri kateri lahko sodelujejo, je Mesec omenil ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V torek se bodo sicer sestali še enkrat in poleg omenjenega področja pripravili še druge projekte, ki bi jih lahko ZL podprla iz opozicijskih klopi. Takrat bo tudi dokončno jasno, ali bo ZL res ostala v opoziciji, kot napovedujejo že od prvih rezultatov volitev 13. julija.

Cerar bi privatiziral skoraj vse Ena od ključnih točk, pri katerih imajo povsem nasprotna stališča, pa je privatizacija. SMC je namreč za privatizacijo vseh državnih podjetij z izjemo infrastrukture, je dejal Mesec.

Med programskimi prednostnimi nalogami SMC je Mesec poleg že omenjenih naštel optimizacijo javne uprave, večjo učinkovitost sodstva, projektno financiranje, zdravstveno reformo, učinkovito črpanje evropskih sredstev, medgeneracijsko solidarnost, učinkovito pravosodje in dvig davčne učinkovitosti. Opomnil je, da gre za zelo široka izhodišča, za katerimi se "lahko skriva veliko različnih politik".

SMC + NSi Eden od vodij Iniciative za demokratični socializem sicer meni, da sta si najbližje programa SMC in Nove Slovenije – krščanskih demokratov na področju gospodarstva. To sklepa po današnjih Cerarjevih besedah.

Odhajajoča premierka skopa z besedami Premierka v odstopu in predsednica Zavezništva AB Alenka Bratušek je bila po pogovorih s Cerarjem v povzetku srečanja zelo skopa: "Imeli smo kratek, a korekten pogovor. Dogovorili smo se, da bomo prihodnji teden nadaljevali pri bolj programskih oziroma vsebinskih točkah."

Na preostala novinarska vprašanja, recimo o vprašanju evropskega komisarja, ni želela odgovarjati, ocenila je le programske stične točke s SMC: "Prepričana sem, da sta to programa, ki sta najbolj kompatibilna, tudi novinarji ste delali analize in ugotovili nekaj podobnega. A kot rečeno, o vsebini in programu se bomo pogovarjali prihodnji teden."

Tonin razočaran, ker ni videl osnutka koalicijske pogodbe Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je dejala, da krščanski demokrati ne bodo šli v koalicijo za vsako ceno, lahko so tudi konstruktivna opozicija. Za njeno stranko ostaja ključen program, torej nizki davki, odprto gospodarstvo in enostavni postopki. Od Cerarja želijo, da se opredeli do njihovega akcijskega načrta. Na tej podlagi se bodo lahko odločali o morebitnem vstopu v koalicijo.

Poslanec Matej Tonin pa je bil razočaran, da SMC na pogovorih ni imela pripravljenega osnutka programa koalicije, ampak so bili današnji pogovori namenjeni bolj zbiranju mnenj strank. Tako v NSi pričakujejo, da bodo do prihodnjega tedna, ko bodo nadaljevali pogovore, v SMC pripravili osnutek koalicijske pogodbe.

Pred današnjimi koalicijskimi pogajanji se je sicer Tonin sestal z nekdanjim finančnim ministrom Janezom Šušteršičem, govorila pa sta zlasti o vsebini gospodarskega programa.

Ne spreglejte