Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
28. 2. 2018,
11.51

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

Natisni članek

Karl Erjavec Hrvaška arbitraža Miro Cerar

Sreda, 28. 2. 2018, 11.51

6 let, 2 meseca

Cerar verjame, da je pismo zelo dobro pripravljeno #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

6

"Pismo moramo Evropski komisiji poslati čim prej," je po sestanku s Karlom Erjavcem o vsebini pisma, ki ga bodo poslali Evropski komisiji, povedal Miro Cerar. Vsebina pisma ni znana.

Video: Planet TV


"Slovenija nadaljuje postopke za celovito implementacijo arbitražnega sporazuma. Lani smo sprejeli vse postopke za začetek uveljavitve do določenega datuma, na drugi strani pa Hrvaška žal še naprej zavrača implementacijo," je po sestanku, na katerem je zunanji minister Karl Erjavec predstavil vsebino pisma, ki ga bo Slovenija poslala Evropski komisiji, dejal premier Miro Cerar.

"Poslati ga je treba čim prej"

O vsebini pisma, ki je še osnutek, Cerar ni hotel govoriti, je pa prepričan, da je osnutek zelo dobro pripravljen. Vsebino bodo najprej predstavili na zaprti seji vlade, nato pa ga bodo obravnavali še na odboru za zunanjo politiko. Po tem ga bodo poslali v Bruselj. Dosedanja usklajenost strank, enotnost političnega vrha je po premierjevih besedah ključna za Slovenijo.

Pismo vsebuje elemente, ki so potrebni za vložitev tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji, je za STA dejal Erjavec. Evropska komisija ima tri mesece časa, da se o tem izreče.

Arbitraža | Foto: "Pismo moramo Evropski komisiji poslati čim prej," je dejal Cerar. Na sestanku sta bila ob Cerarju še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Prvi korak

Pismo je prvi korak v tožbi zoper Hrvaško, ki jo bo Slovenija vložila na Sodišču EU v Luksemburgu. V njem bo naša država že navedla vse elemente tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji.

Vlada mora ob tem sprejeti sklep, v primeru, če Evropska komisija ne bo sprožila ustreznih postopkov, da to stori Slovenija. "Tako da bomo še zdaj, ko je slovenska vlada povsem opolnomočena v svojem ravnanju, sprejeli ključen sklep, ki ga lahko potem izvrši vlada pred volitvami ali po njih, četudi ne bo več imela polnih pooblastil," je pojasnil Cerar.

Podrobnosti pisma, ki je še v pripravi, Cerar, kot je dejal, ne sme navajati. Ocenjuje pa, da je osnutek pisma Evropski komisiji dobro pripravljen in da bodo tako ocenili tudi člani OZP.

Pismo sestavljali odvetniki iz Pariza

Vsebino pisma je pomagala sestaviti odvetniška ekipa iz Pariza. Po informacijah iz diplomatskih virov bi lahko Slovenija tožbo sprožila na dveh frontah. Najprej zaradi domnevne hrvaške kršitve 259. člena pogodbe o EU, saj gre po mnenju Slovenije pri nespoštovanju arbitražne sodbe za kršenje obveznosti iz pogodb.

Če bi naša država tožbo dobila, bi lahko Hrvaška v skrajnem primeru ob visoki finančni kazni do odprave kršitev izgubila tudi pravico do glasovanja.


Dan D za tožbo proti Hrvaški 


 

Ne spreglejte