Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ministrstvo študentsko delo

Torek, 16. 7. 2013, 17.25

8 let

Ministrstvo in ŠOS skupaj do nove zakonske ureditve študentskega dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ŠOS se zavzemajo za ureditev študentskega dela, ki ga razumejo kot most med izobraževanjem in zaposlitvijo. Prav tako želijo, da študentsko delo ohrani socialno komponento.

Predstavniki ministrstva za delo ter Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) bodo po dogovoru predlog nove zakonske ureditve študentskega dela pripravili skupaj. Za pripravo bodo ustanovili delovno skupino, v okviru katere bodo preverili različne možnosti ureditve študentskega dela in oblikovali skupna stališča, so pojasnili v ŠOS in na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predlog bo za obravnavo na vladi predvidoma pripravljen še letos.

Za zdaj proučujejo različne možnosti O vsebinskih rešitvah predstavniki ŠOS in ministrstva na srečanju še niso govorili. V ŠOS se sicer zavzemajo za ureditev študentskega dela, ki ga razumejo kot most med izobraževanjem in zaposlitvijo. Prav tako želijo, da študentsko delo ohrani socialno komponento za urejanje socialnega položaja študentov in dijakov, je dejal predsednik ŠOS Mitja Urbanc. Takšna stališča bodo po njegovih besedah zagovarjali tudi v prihodnjih pogovorih z ministrstvom.

Ureditev področja študentskega dela je sicer ministrica za delo Anja Kopač Mrak napovedala že ob začetku svojega mandata, pri čemer je tudi poudarila, da bodo zasledovali načelo "vsako delo šteje".

Na ministrstvu so pojasnili, da za zdaj še ni pripravljen uraden predlog, temveč za zdaj proučujejo različne možnosti. Tako po njihovih navedbah tudi nekatere rešitve, ki so se te dni pojavile v medijih, kot je ukinitev študentskih servisov, niso uraden predlog ministrstva. Ob tem poudarjajo, da želijo, da bi bilo na novo urejeno študentsko delo, ki zdaj predstavlja neko anomalijo na trgu dela, v korist vsem.

Ključni cilji Po navedbah ministrstva bodo ključni cilji nove ureditve študentskega dela zagotovitev minimalnih socialnih in ekonomskih pravic dijakom in študentom, ki bodo to delo opravljali, ustrezno priznavanje pridobljenih delovnih izkušenj, tudi v povezavi s pripravništvom, in preprečitev zlorab ter anomalij na trgu dela.

Kot napovedujejo, bo predvidoma do konca poletja pripravljena analiza obstoječega sistema. To bo podlaga za pripravo predloga izhodišč, o katerih se bodo v nadaljevanju dogovorili z dijaki in študenti ter socialnimi partnerji.

V Mladem forumu, podmladku SD, v zvezi s študentskim delom zahtevajo, da se vsem vključenim na trg dela omogoči enake pogoje za delo, kar vključuje pravico do malice, povrnitve stroškov na delo, koriščenje pravic iz naslova pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja ter pravic do soudeležbe pri nagradah iz naslova opravljenega dela. Študentsko delo bi bilo po njihovem mnenju treba urediti tako, da bo lahko dopolnilni mehanizem postopnega prehajanja iz izobraževalnega sistema na trg dela.

Študentsko delo so sicer skušali preurediti že z zakonom o malem delu, a je ta aprila 2011 padel na referendumu.

Ne spreglejte