Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boris Koprivnikar

Sreda, 17. 6. 2015, 14.43

8 let

Minister Koprivnikar: Slabih javnih uslužbencev se ne sme tolerirati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je obravnavala novo gradivo za izboljšave plačnega sistema javnega sektorja, dotaknili pa so se tudi začetka pogajanj s sindikati o plačah v letu 2016.

S sindikati se bodo pogovarjali o morebitnem podaljšanju varčevalnih ukrepov ali nadomestnih ukrepih, da bodo plače tudi v letu 2016 finančno vzdržne, je napovedal minister Boris Koprivnikar.

Med izhodišči, ki jih je vlada danes tudi sprejela, je minister izpostavil predvsem usmeritev, da želijo s spremembami obstoječega sistema brez radikalnih posegov omogočiti, da se zagotovi večja fleksibilnost plače na nivoju posameznika, da torej variabilni del plače ponovno pridobi na veljavi.

Anomalije predvsem pri plačevanju tehničnih delavcev in direktorjev Koprivnikar je po seji vlade pojasnil, da je analiza gibanja plač v javnem sektorju pokazala, da se je Slovenija na gospodarsko krizo na tem področju odzvala relativno pozno. Po njegovih besedah smo z vidika plač v javnem sektorju druga najbolj razsipna država v EU.

Po njegovih besedah imamo pri plačevanju javnih uslužbencev kar nekaj anomalij, predvsem pri plačevanju tehničnih delavcev in direktorjev zavodov. Nekateri od zadnjih naj bi bili tako plačani manj od svojih zaposlenih.

Ocenil je, da Slovenija ni dosegla pred leti zastavljenega cilja, da bi bilo plačevanje javnih uslužbencev bolj dinamično in da bi temeljilo na sistemu nagrajevanja, zato se bo treba temu vprašanju v prihodnje bolj posvetiti.

Koprivnikar proti avtomatizmom pri določanju plač S spremembami obstoječega sistema želijo, kot pravi Koprivnikar, doseči večjo fleksibilnost plač na ravni posameznika, kar pomeni, da si bo vlada prizadevala za okrepitev variabilnega dela plače, ki bo odvisen od rezultatov posameznikovega dela. Na ta način želijo okrepiti motiviranost javnih uslužbencev.

Hkrati želi vlada zmanjšati pomen avtomatizmov pri določanju plač, kot so na primer napredovanja in dodatki na delovno dobo. Dodal je tudi, da želijo pristojnosti pri razporejanju mase plač prenesti na predstojnike in direktorje zavodov ter jih spodbuditi, da ne tolerirajo slabih delavcev in da naj maso plač namenijo za nagrajevanje dobrih delavcev.

Ne spreglejte