SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klemenčič za šefa vrhovnega sodišča predlaga Florjančiča

0,38

termometer

Goran Klemenčič
Foto: Klemen Korenjak

Pravosodni minister Goran Klemenčič je državnemu zboru v imenovanje za predsednika vrhovnega sodišča predlagal Damijana Florjančiča, sicer vrhovnega sodnika. Kandidaturo za naslednika Branka Masleša je sicer poleg Florjančiča vložil še vrhovni sodnik svetnik Rudi Štravs.

Oba kandidata sta sicer imela podporo s strani občne seje vrhovnega sodišča kot tudi sodnega sveta. Po razgovorih s kandidatoma in na podlagi razpisanega gradiva je minister Klemenčič ocenil, da imata oba visoko mero osebne in strokovne integritete, ki izpolnjujeta pogoje za zasedbo mesta vodenja najvišjega sodišča v državi.

Pri končni odločitvi je pretehtala "vsebina strateškega programa dela sodišča, realno in v interesu krepitve pravne države in institucije sodstva utemeljena in pričakovana vizija ter dosedanje izkušnje", so sporočili z ministrstva.

Kdo je Damijan Florjančič?

Damijan Florjančič funkcijo vrhovnega sodnika na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča opravlja od oktobra 2010. Pred tem je deloval kot direktor Centra za izobraževanje v pravosodju ter višji sodnik na direktoratu za mednarodno sodelovanje na pravosodnem ministrstvu.

Poklicno pot je po diplomi na pravni fakulteti in pravniškem državnem izpitu začel kot namestnik javnega tožilca v Kopru na enoti v Sežani, pozneje pa je bil izvoljen za sodnika Temeljnega sodišča v Kopru na enoti v Sežani, to enoto je med letoma 1992 in 1993 tudi vodil.

Pozneje je bil predsednik Temeljnega sodišča v Kopru in nato po reorganizaciji sodstva predsednik Okrožnega sodišča v Kopru. V letu 2001 je bil imenovan za višjega sodnika na Višjem sodišču v Kopru in razporejen na kazenski oddelek.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin