Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 8. 2020,
10.17

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

85

Natisni članek

Aleš Hojs

Petek, 7. 8. 2020, 10.17

3 leta, 8 mesecev

Minister Hojs se je odzval na sporni zapis svojega uslužbenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,92

85

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Minister Aleš Hojs se čudi nad ogorčenjem slovenske javnosti nad zapisom njegovega uslužbenca Boruta Jakopina. Meni, da je sporni tvit neprimeren in žaljiv, moti pa ga, da so najbolj ogorčeni molčali v aferi Zorana Jankovića s farmacevtko.

Notranji minister Aleš Hojs se je na Twitterju odzval na objavo spornega tvita svojega uslužbenca. Borut Jakopin, ki je na ministrstvu za notranje zadeve pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je namreč pred dnevi ravnanje delavcev na centru za socialno delo (CSD) ob smrti desetletnega dečka v reki Soči na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom. Centre za socialno delo je med drugim opisal kot "leglo feministk", "zafrustriranih žensk" in "poženščenih beta fantkov".

Po valu ogorčenja slovenske javnosti o neprimernosti zapisa je tvit kot neprimeren in žaljiv označil tudi Hojs. A ob tem izrazil začudenje nad tem, da so nekateri, ki so na Jakopina zlili žolč, molčali v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića v aferi s farmacevtko. "Očitno je za njih grdo govorjenje o ženskah hujše, kot če o njih v zameno za službo zahtevaš spolne usluge," je zapisal.

Na Hojsovem ministrstvu so sicer preučili sporno komunikacijo svojega uslužbenca, a menijo, da izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ne morejo šteti za kršitev kodeksa ravnanja javnih uslužbencev in biti razlog za uvedbo disciplinskega postopka. Jakopina so zgolj opozorili in pozvali k spoštljivi komunikaciji, ukrepali zoper njega pa ne bodo.

Zapis na družbenem omrežju je dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak. Po ogorčenih odzivih sindikata CSD in socialne zbornice, ko je uvidel, da bo ta delitev napačno razumljena in zlorabljena, je svojo poobjavo pozneje umaknil.

Lokarjeva meni, da gre za grob napad na zaposlene v CSD

Sporni tvit Jakopina in ravnanje Gorenaka je kot grob napad na zaposlene v CSD ocenila tudi članica SD Sonja Lokar. Po njeni oceni je šlo za tipičen primer šovinističnega govora, ki po njenih besedah omalovažuje dosedanje priborjene pravice žensk in kolo zgodovine vrača nazaj. Skrbi jo, da to postaja način delovanja trenutne vlade.

Kot je še dejala v včerajšnji uradni izjavi SD pred parlamentom, ima vsakdo pravico misliti, kar hoče, nihče pa nima pravice žaliti drugih ljudi, zato takega ravnanja ne bi smeli biti oproščeni uslužbenci ministrstva za notranje zadeve.

Hojs zahteva revizijo že zaključenih kriminalističnih preiskav

Hojs je po neuradnih informacijah portala 24ur.com odredil v. d. generalnega direktorja policije Andreju Juriču, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Revizijo primerov naj opravijo ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso "okuženi" oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom v njihovo nepristranskost, je po navedbah medija v dokumentu Usmeritve in obvezna navodila zapisal minister Hojs. Revizijo zahteva za točno določene kriminalistične preiskave, ki se očitno niso zaključile po željah njegove politične stranke SDS. Kaj takšnega v policiji še niso doživeli in so nad navodili šokirani, piše portal in dodaja še navedbe svojih virov, da je invazija politike na NPU nepopisna, največja vladna stranka pa da si je povsem podredila policijo.

Opozicija je v odzivih kritična. Kot je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ Marjan Šarec, so na začetku poti vrgli kompas stran in zdaj na poti proti cilju ubirajo čudne smeri. "Zaplezali so se. Popolna zloraba oblasti za lastne namene. Knovs in odbor za notranje zadeve bosta v prihodnje očitno imela še veliko dela," je dodal Šarec.

SD: Hojs grobo prekoračil zakonska pooblastila

Nove obvezne usmeritve, ki naj bi jih minister za notranje zadeve v nepreklicnem odstopu odredil generalnemu direktorju policije, so po mnenju Socialnih demokratov grob in nedopusten poseg v neodvisnost policije in državnega tožilstva. Še posebej nevarna je po mnenju SD zahtevana revizija z vidika posega v neodvisnost dela tožilstva, saj je državni tožilec "dominus litis" (gospodar) predkazenskega postopka že po samem zakonu o kazenskem postopku, podrobno pa ureja njegovo vlogo v odnosu do policije uredba o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin.

"Žal serija dejanj vlade Janeza Janše, od sistematičnih pritiskov do nesprejemljivih kadrovanj v neodvisnih institucijah države, potrjujejo zaskrbljujočo in nevarno tezo, da si skuša SDS podrediti organe pregona in represivni aparat države, ter neodvisno in strokovno pravosodje usmerjati glede na osebne in politične preference Janeza Janše," je ravnanje ministra komentiral podpredsednik SD Matjaž Nemec.

Po mnenju SD pa je minister s svojim ravnanjem kot kaže grobo in nedopustno prekoračil pooblastila, ki mu jih daje zakon o organiziranosti in delu policije, ki v 4. členu jasno zapoveduje, da "pristojnosti ministra iz petega odstavka tega člena ne veljajo za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni državni tožilec".

Levica: Aleš Hojs, ponovite odstop, tokrat res nepreklicno

V Levici so v odzivu spomnili, da je Hojs pred tedni že nepreklicno odstopil, ker da ni mogel vplivati na delo preiskovalnih organov, zdaj pa "pritiska na NPU, da ponovno preišče in drugače odloči o rabotah njegove stranke". "Aleš Hojs, ponovite odstop, tokrat res nepreklicno," ga je pozval vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

SAB v odzivu na Twitterju poziva, naj minister, ki je že podal odstopno izjavo, dejansko odstopi. "Nedopustna praksa se nadaljuje; na začetku so eni pomagali pri nabavi mask in logistike, sedaj kontrolirajo in usmerjajo delo policije! Razumi, kdor more," so zapisali.

Ne spreglejte