Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 1. 2012,
6.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

neodvisnost

Nedelja, 15. 1. 2012, 6.54

8 let, 1 mesec

Mineva 20 let od mednarodnega priznanja Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes mineva 20 let, odkar je takratna Evropska skupnost, predhodnica današnje Evropske unije, priznala Slovenijo.

To je bila prelomnica pri vključevanju mlade države v mednarodno skupnost, ki je vrh doseglo s sprejetjem v Združene narode 22. maja 1992, ko je Slovenija postala 176. članica te svetovne organizacije.

Slovenija ima diplomatske stike z več kot 180 državami Po priznanju Evropske skupnosti so mednarodna priznanja začela deževati in do avgusta 1992 je Slovenijo priznalo že 92 držav. Danes ima Slovenija diplomatske stike z več kot 180 državami.

Slovenija se je osamosvojila isti dan kot Hrvaška Kot prva je Slovenijo sicer že dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, priznala sosednja Hrvaška, s katero sta se na isti dan osamosvojili od takratne SFR Jugoslavije. V drugi polovici leta so sledile še nekatere države naslednice nekdanje Sovjetske zveze, med njimi vse tri nove pribaltske države - Estonija, Latvija in Litva - ter Gruzija, Ukrajina in Belorusija.

Islandija, Švedska in Zvezna republika Nemčija so Slovenijo priznale 19. decembra 1991. Slednja je na ta dan sicer sprejela sklep o priznanju, ki pa ga je uresničila 15. januarja 1992, skupaj s takratno Evropsko skupnostjo.

ZDA so Slovenijo priznale aprila 1992 Vatikan in San Marino sta Slovenijo priznala 13. oziroma 14. januarja 1992. Prvi prekomorski državi, ki sta priznali novo državo, pa sta bili Kanada in Avstralija, 15. in 16. januarja. Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, 7. aprila 1992 pa je sledilo priznanje ZDA, ki so bile sprva izrazito zadržane do osamosvajanja.

Za odločilno velja priznanje Evropske skupnosti, ki je sledilo brionski deklaraciji. To so sprejeli 7. julija 1991, z njo pa se je končala desetdnevna vojna v Sloveniji. Gre za prvi mednarodni sporazum med Slovenijo in takratno Evropsko skupnostjo.

MZZ: Slovenija želi ostati dejavna članica mednarodne skupnosti Zunanje ministrstvo je ob 20. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije poudarilo, da si Slovenija želi ostati dejavna članica mednarodne skupnosti ter glasna zagovornica svojih zgodovinskih, geografskih, gospodarskih, političnih in nacionalnih interesov.

Poudarili so še, da zunanje ministrstvo dve desetletji uspešno sodeluje pri utrjevanju mednarodne prepoznavnosti Slovenije. To potrjujejo končani projekti vstopa Slovenije v EU in Nato, predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, Svetu EU in Svetu Evrope, vstopa v evrsko in schengensko območje, članstvo v OECD ter aktivno delovanje v številnih drugih mednarodnih povezavah.

Nove razmere v mednarodni skupnosti in svetovni izzivi narekujejo oblikovanje širših strateških in globalnih partnerstev. Slovenska zunanja politika si prizadeva za postopen prehod od ozke regionalne h globalni zunanji politiki. Strateški cilji, ki jim sledi, so krepitev dvostranskih in dobrososedskih odnosov ter strateških partnerstev; zagotavljanje trajnostnega razvoja in zaščita ter promocija slovenskih gospodarskih interesov. Zavzema si tudi za učinkovito zagotavljanje interesov EU in delovanje prek EU v mednarodni skupnosti; za mednarodno pravičnost, mir in varnost ter za učinkovit multilateralizem in krepitev mednarodnopravnega reda, so še sporočili z MZZ.

Ne spreglejte