Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 11. 2011, 13.53

8 let

Medijska prepoznavnost kot adut v volilni tekmi (2. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes objavljamo še drugi del prispevka o znanih imenih, ki so med kandidati za letošnje predčasne volitve v državni zbor.

V včerajšnjem prvem delu smo objavili podatke za prve štiri volilne enote, danes pa še za preostale, k temu pa dodajamo še mnenje strokovnjaka iz agencije, ki se ukvarja z raziskavami javnega mnenja. Na vseh listah v vseh volilnih enotah namreč najdemo znane ljudi, ki opravljajo pomembne funkcije v gospodarstvu in v javni upravi, znane športnike, sicer predvsem nekdanje, pa bolj ali manj znana imena iz kulture, estrade in drugih področij javnega življenja. Ob tem znova poudarjamo, da je seveda kategorija, kdo je znan in kdo ne, tudi relativna in stvar osebne presoje posameznika. Zato je tudi naš izbor tako imenovanih znanih javnih in medijsko prepoznavnih imen na listah kandidatov za predčasne volitve v državni zbor izrazito arbitraren, zato seveda dopuščamo možnost, da smo koga izpustili, seveda pa ne namenoma. Kaj smo upoštevali kot kriterij, pa lahko preberete v prvem delu prispevka.

Uroš Rotnik bi kot poslanec prepričeval za TEŠ6 V peti volilni enoti, s sedežem v Celju, ki obsega območje občin Savinjske, Šaleške in Koroške, se poteguje 16 list.

Na listi Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) zasledimo gledališkega igralca Igorja Sancina, na listi Zares nekdanjo direktorico Cetisa Celja Simono Potočnik, na listi Nove Slovenije pa Janeza Lavreta, direktorja Splošne bolnišnice v Slovenj Gradcu. Kot kandidati SD bodo poskušali prepričati Stane Rozman, nekdanji odličen celjski atlet v nekdanji skupni državi, zdaj direktor Pokrajinskega muzeja Celje, prejšnji velenjski župan Srečko Meh, Zlatko Halilovič, bivši poveljnik specialne enote ministrstva za notranje zadeve. Na listi SDS najdemo Zofijo Mazej Kukovič, nekdanjo zdravstveno ministrico, in Ljuba Žnidarja, župana občine Polzela, na Virantovi listi pa Marka Pavliho, nekdanjega podpredsednika DZ, na listi SLS Uroša Rotnika, nekdanjega direktorja TEŠ-a in Romana Kramerja, vodjo skupine za EU projekte v MO Celje, na listi Pozitivne Slovenije pa Mirana Gajška, ljubljanskega mestnega urbanista, in Stanka Stepišnika, direktorja celjskega podjetja EMO Orodjarna, na listi LDS pa Ivana Eržena, državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje.

Tudi šahiste zanima politika V 6. volilni enoti, ki zajema območje Zasavja, Posavja, Dolenjske in Bele krajine s sedežem v Novem mestu, kjer se poteguje 16 list, prav tako zasledimo precej znanih obrazov. Na listi Pozitivne Slovenije Stojana Pelka, nekdanjega državnega sekretarja v ministrstvu za kulturo, Marto Bon, nekdanjo trenerko rokometašic Krima in državne reprezentance, in Barbaro Žgajner Tavš, nekdanjo poslanko in zdaj podžupanjo občine Trbovlje. Na listi LDS želi v parlament znova Aleš Gulič, zdajšnji direktor Urada za verske skupnosti. Na listi DeSUS kandidira Adolf Zupan, nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije, na listi Gibanja za Slovenijo Bernardka Krnc, županja občine Šmarješke toplice, ki jo v gibanju predstavljajo kot bodočo slovensko "železno lady", za Demokratično stranko dela bo nabirala glasove igralka Violeta Tomić, za SD pa naša šahovska velemojstrica Darja Kapš. Na listi SLS najdemo Romana Žvegliča, predsednika sindikata kmetov, na listi Nove Slovenije pa Vido Čadonič Špelič, generalno direktorico veterinarske uprave.

Znani stavijo tudi na Maribor V 7. volilni enoti, ki zajema območje občin okrog Maribora ter del Konjiškega in Obsotelja, se za poslanske klopi poteguje 19 list.

Tako na listi Pozitivne Slovenije zasledimo Boruta Ambrožiča, zastopnika pacientovih pravic v Mariboru, in Petra Vilfana, nekdanjega odličnega košarkarja Olimpije in reprezentanta, zdaj pa športnega komentatorja, za Stranko enakih možnosti (SEM-Si) kandidira Rastko Plohl, predsednik neodvisnih sindikatov Slovenije, na listi SD pa si politike na državni ravni znova želi nekdanji mariborski župan Boris Sovič. SDS je v tej volilni enoti zastavil kar nekaj znanih imen: Katjo Šobo, nekdanjo predsednico študentske organizacije, Gregorja Pivca, direktorja UKC Maribor, mariborskega podžupana Tomaža Kanclerja, televizijskega voditelja Stojana Auerja in evropskega poslanca Milana Zvera. Na listi Nove Slovenije kandidira Martin Mikolič, nekdanji poslanec in župan občine Rogatec, za TRS ena od njenih ustanovnih članic, publicistka in pisateljica Manca Košir, ter sindikalist Skei -Tam Drago Gajzer. Na Virantovi listi najdemo Janija Soršaka, nekdanjega direktorja Urada za varstvo konkurence, in Cvetko Žirovnik, nekdanjo pomočnico generalnega direktorja RTV Slovenije. Za SMS – Zelene prepričujeta šef sekcije avtoprevoznikov Andrej Klobasa, ki je večkrat zagrozil z zaporo cest, in nekdanja sanjska ženska Miša Margan, za Stranko slovenskega naroda pa nekdanja predsedniška kandidatka Monika Piberl, za DeSUS mariborski podžupan in televizijec Janez Ujčič, za Zares publicist in pisatelj Franček Rudolf, za LDS pa Tomaž Orešič, nesojeni kandidat za gospodarskega ministra po nezaupnici Pahorjevi vladi.

Na vzhodu Slovenije z domačimi aduti V 8. volilni enoti, ki obsega območja Prlekije in Prekmurja, s sedežem na Ptuju, se za državni zbor poteguje 17 list.

Med znanimi kandidati pa na listi LDS najdemo Aleksandra Jevška, upokojenega direktorja kriminalistične policije, na listi TRS Darka Rudaša, predsednika foruma romskih svetnikov, na listi Pozitivne Slovenije Boštjana Štefančiča, vodjo kabineta kmetijskega ministra in Mariko Kardinar, nekdanjo svetovno prvakinjo v kegljanju. Za Novo Slovenijo prepričuje nekdanji poslanec Jožef Horvat, za SLS Miran Vuk, župan občine Zavrč, za Zares nekdanji državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo József Györkös, za Virantovo listo murksosoboški župan Anton Štihec in Irma Benko, dolgoletna direktorica in urednica Murskega vala in Vestnika, za SDS pa veleposlanik Vladimir Kolmanič in župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko.

Zenel Batagelj, Valicon: Med menedžerji možnosti za tiste, ki so se umaknili pred letom 2008 Za mnenje o vlogi, ki jo lahko v volilni kampanji pri prepričevanju volivcev odigrajo znane javne osebnosti in medijsko prepoznavna imena, smo zaprosili tudi nekaj agencij za raziskavo javnega mnenja.

Odzvali so se samo v agenciji Valicon, za katero je njen predsednik Zenel Batagelj povedal, da je prvi, ki je imel na listah znane osebe, Zoran Janković, na lokalnih volitvah. "Tam mu je uspelo, vprašanje pa je, kakšen bi bil rezultat, če ne bi imel teh znanih oseb oziroma, kakšen bi bil, če bi postavil na liste politike. Seveda pa je vedno tudi vprašanje, kaj se zgodi, ko stranki za listo zmanjka politikov. Med neznanimi osebami in znanimi, všečnimi osebami, ki pa seveda morajo uživati neko stopnjo ugleda in zaupanja na lokalni sceni, je to drugo vedno boljša izbira," pravi Zene Batagelj.

Dodaja, da so z vidika tipa znane osebnosti v preteklosti gospodarstveniki dobro kotirali, sploh če so bili to "lokalci". Na primer Kovačič na Dolenjskem. "Raziskave, ki smo jih delali v zadnjem času, kažejo, da menedžmentu ugled močno pada, tako da je treba biti izredno pazljiv, katerega menedžerja izbereš. Idealni so menedžerji, ki so se umaknili pred 2008, ali pa menedžerji srednje velikih rastočih podjetij, ki so prepoznavni v svojih regijah. Še ena zanimivost, glede na raziskave ugleda ne le pri nas, temveč tudi na evropski ravni, največji ugled uživajo gasilci. Me prav zanima, koliko gasilcev je na listah," se še retorično sprašuje Zenel Batagelj iz Valicona.

Ne spreglejte