SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Med politiki bo kmalu frčalo perje tudi na temo zdravstva

1

termometer

Politiki se strinjajo, da so spremembe v zdravstvu nujno potrebne, niso pa enotni v tem, katere spremembe so prioritetne.

Ministrstvo za zdravje je še pred poletjem v javno razpravo posredovalo nekatere spremembe (link). Kakšna bodo torej usklajevanja, dogovarjanja in kompromisi? Kje se bo varčevalo?

PS: Varčevanje ni v krčenju zaposlenih

Poslanec Pozitivne Slovenije Darko Jazbec je prepričan, da mora biti zdravstvo dostopno vsakemu. Spremembe na področju zdravstvene dejavnosti ter zdravstvenega varstva in zavarovanja pa naj se končajo po obširnejši razpravi.

V stranki varčevalne ukrepe vidijo v učinkovitejšem in smotrnejšem upravljanju in izvajanju javnih storitev, ne pa v krčenju števila zaposlenih. Pravice pacientov se bodo spremenile, ne gre za omejevanje, ampak prilagajanje obsega določenih storitev družbenemu razvoju.

SD: Še vedno imamo notranje rezerve

Socialni demokrati menijo, da so potrebne spremembe glede definiranja javne zdravstvene mreže, vzpostavitve primarnega pomena in osrednje vloge zdravstvenega varstva na primarni ravni znotraj celotnega zdravstvenega sistema, do ureditve področja koncesionarstva ter jasne razmejitve zasebne in javne zdravstvene dejavnosti.

Varčevanje? Zdravstveni sistem ima še vedno velike notranje rezerve, od organizacije dela pa vse do izvedbe javnih naročil. Rezerve so tudi v pravičnejšemu vplačevanju zdravstvenih prispevkov, ki jih v blagajno prispevajo posamezne skupine zavarovancev, odgovarjajo v SD. Prav tako niso naklonjeni zmanjševanju števila zdravnikov in medicinskih sester.

DL: Ni potrebe po novih prispevkih

V Državljanski listi pa so prepričani, da je v zdravstveni blagajni dovolj denarja, da ni potrebe po interventnem čezmernem obremenjevanju gospodarstva in prebivalstva z novimi prispevki. "Še manj je upravičeno pozivanje k zmanjševanju pravic pacientov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," zatrjujejo.

Opozarjajo, da se vse preveč časa zdravnikov in zdravstvenega osebja porablja za ukvarjanje z administracijo. Zavod za zdravstveno zavarovanje pa kljub svojemu daleč prevelikemu številu zaposlenih ni več kos zahtevam sodobnega zdravstva ter ni zmožen izvajati svoje vloge, zato so tudi tu potrebne spremembe, še dodajo.

DeSUS: Zmanjševanje zaposlenih je dejstvo

Spremembe so po besedah DeSUS potrebne na praktično vseh področjih, od racionalnejše organizacije zdravstva, vodenja, spremembe načina financiranja pa do zmanjševanja in odprave nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme, zdravil in potrošnih medicinskih materialov.

Dodajajo še, da je glede na sprejete dogovore skupno zmanjševanje števila zaposlenih za en odstotek na letnem nivoju v času najhujše krize v državi dejstvo. Ob tem pa dopolnjujejo, da bo to veljalo selektivno, glede na nivo zdravstva in tudi glede na posamezno ustanovo oziroma zavod, kjer je položaj pogosto zelo različen.

SLS: Izgnati je treba korupcijo

Izgnati je treba vse lobije in vse deležnike, ki so neupravičeno priklopljeni na zdravstveni proračun, izgnati je treba korupcijo, ločiti zdravstveno osebje od naročanja materiala, zdravil, opreme, izvajanja investicij, so prepričani v SLS. Zmanjšati se mora število nezdravstvenih delavcev, v drugi vrsti je treba dati prostor mladim in ambicioznim.

Kot še zatrjujejo, je za finančni zlom na področju zdravstva deloma kriva tudi plačna reforma iz časa prvega mandata ministra Gregorja Viranta, ki je stroške dela dvignila nerazumno in brez dolgoročnega videnja finančne vzdržnosti celotnega sistema.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin